naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Agencije: EU Hrvatskoj nije odredio ciljni datum završetka pregovora

Svjetske agencije iscrpno izvješćuju o dokumentu o proširenju EU koje su ministri vanjskih poslova prihvatili u ponedjeljak 8. prosinca u Bruxellesu, pri čemu u kontekstu Hrvatske naglašavaju kako EU nije odredio ciljni datum za dovršetak pristupnih pregovora.  

Austrijska agencija APA piše kako se 'članice EU-a nisu izričito izjasnile za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja 2009. godine nego su u svojoj izjavi rekli samo da je 'indikativan putokaz' koji je predložila Europska komisija 'korisno oruđe' koje će Hrvatskoj u naporima koji su još pred njom pomoći da dosegne završnu fazu pregovora'.

APA također prenosi kako je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger prije sastanka apelirao na ministre u Bruxellesu da se za Hrvatsku 'odrede ambiciozni ciljevi i datumi kako bi se nešto postiglo'. 

Spindelegger je također razgovarao o hrvatskom pristupu i blokadi pregovora sa slovenskim ministrom Samuelom Žbogarom, prenosi APA. Nakon sastanka izrazio je uvjerenje da će Ljubljana i Zagreb do sljedeće planirane runde pregovora s Hrvatskom 18. prosinca naći zadovoljavajuće rješenje. 

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore, APA prenosi i kako slovenska vlada ustraje na zahtjevu da joj EU izda pismeno uvjerenje kako ni u jednom dokumentu hrvatskih pristupnih pregovora neće biti prejudicirana hrvatsko-slovenska granica. Francusko predsjedništvo EU-a trudi se trenutno oko takve pisane izjave, dodaje APA, a austrijski ministar Spindelegger kaže 'Mislim da je sve zajedno na dobrom putu'. 

Njemačka agencija dpa u kontekstu proširenja EU naglašava kako u svojoj izjavi ministri vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu nisu spomenuli uvjet Francuske, Njemačke i Luksemburga da se prije novog proširenja mora ratificirati reformski ugovor iz Lisabona. Za Hrvatsku dpa navodi tek da se u izjavi ministara kaže kako je 'ušla u odlučujuću fazu', ali su, ističe dpa, potrebne daljnje reforme. 

Hrvatska je na pravome putu, ali mora pojačati reforme, objavile su vlade zemalja EU-a koje nisu htjele odrediti točan datum za završetak pregovora, javlja Reuters. 

Diplomati kažu da je uzrok tomu dugogodišnji granični spor sa Slovenijom, a postoji i sumnja u hrvatsku suradnju s Haškim sudom. 

Također, kao jedan od razloga spominje se i protivljenje nekih zemalja EU-a da se određuje ciljni datum za zemlje aspirantice. Francuska i Njemačka kažu da ne smije biti novoga proširenja prije nego što sve zemlje članice ratificiraju Lisabonski ugovor. 

Hina