naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Hrvatske i EU

Četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Hrvatske i Europske unije održava se u srijedu 10. prosinca u Zagrebu, što će biti prigoda da predstavnici dvije strane razmijene stajališta o ostvarenim dostignućima Hrvatske s obzirom na političke i ekonomske kriterije, kao i o napretku usklađivanja s pravnom stečevinom EU. 

Ujedno će ovaj sastanak, koji predstavlja redoviti politički dijalog između Hrvatske i Europske unije, dati dodatni poticaj provedbi sveobuhvatnih reformi, posebice vezanih uz reformu pravosuđa i državne uprave, borbu protiv korupcije te restrukturiranje sektora brodogradnje, kao obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje između RH i EU zajedničko je tijelo osnovano SSP-om kojeg s jedne strane čine predstavnici Europske komisije i država članica EU, a s druge predstavnici Vlade Republike Hrvatske. Redoviti sastanci Odbora su jednom godišnje, a osnovna mu je zadaća ocijeniti provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. 

Ove se godine sastanak Odbora održava mjesec dana nakon što je Europska komisija predstavila pozitivno Izvješće o napretku Republike Hrvatske u 2008. godini uz koje je predstavljen indikativni raspored za tehnički završetak pristupnih pregovora do kraja 2009. godine.  

Također, sastanak se održava uoči Međuvladine konferencije o pristupanju Hrvatske EU koja je najavljena za 19. prosinca. 

Sastankom Odbora će predsjedati državni tajnik za europske integracije u MVPEI-u Davor Božinović, dok će izaslanstvo Europske komisije predvoditi v.d. direktora u Općoj upravi za proširenje EK David Daly, koji je zadužen za vođenje pristupnih pregovora s Hrvatskom. 

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije