naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija: Pregovori o Hrvatskoj i EU na dobru putu, ali nema jamstva uspjeha

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je u utorak 9. prosinca da su Slovenija i francusko predsjedništvo Europske unije na dobrom putu da se nađe rješenje za nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om, ali da za uspjeh nema jamstva, te da će Slovenije upotrijebiti veto na hrvatske pristupne pregovore ako do rješenja ne dođe.  

'Na dobrom smo putu, ali naravno nema garancije da ćemo do 19. prosinca doći do kraja tog puta', rekao je Žbogar u razgovoru za večernju emisiju 'Odmevi' Slovenske televizije.

Podsjetio je da je do pristupne konferencije na kojoj pod predsjedanjem Francuske Hrvatska želi ubrzati pristupne pregovore otvaranjem deset i zatvaranjem pet poglavlja ostalo malo vremena, te da se radi o 'kompliciranim pravnim pitanjima' koje bi francusko predsjedništvo do tada moralo riješiti. 

Što se tiče uloge Francuske, Žbogar je rekao da je na francuski prijedlog o rješenju spora oko navodnog prejudiciranja granice u pristupnim dokumentima, kako zastoj tumači Ljubljana, Slovenija uputila drugi prijedlog, odnosno da je u procesu 'razmjena pisama' koja bi trebala uroditi kompromisom koji bi zaštitio slovenske nacionalne interese. 

Žbogar je rekao da je Slovenija najprije tražila da se iz hrvatskih pristupnih dokumenata povuku svi priloženi zakoni u kojima su 'zemljovidi' ili se prejudicira granica. To je po njegovim riječima bilo neprihvatljivo za ostale članice EU-a koje su iznijele ds bi se tako EU miješala u hrvatsko unutarnje zakonodavstvo. 

Sada je po Žbogarevim riječima riječ o prijedlogu da se donese izjave koju bi potpisala Hrvatska i Francuska u ime EU-a da spomenuti hrvatski 'zakonski i podzakonski akti' u kojima se spominje granica ne važe, odnosno da se ne mogu upotrijebiti prilikom moguće arbitraže o granici. 

Ta izjava po Žbogarevim bi riječima zapravo bila jedna vrsta ugovora između Hrvatske i Europske unije, a ne bi je potpisala Slovenija koju u pregovorima o tekstu zastupa Francuska.

Osvrćući se na izjavu francuskog ministra Bernarda Kouchnera i europskog povjerenika Ollija Rehna da je granica bilateralno pitanje i da su začuđeni žestinom slovensko-hrvatskog bilateralnog spora tijekom pregovora Hrvatske s Europskom unijom, Žbogar je rekao da je istina kako je problem bilateralan, ali da ga je Hrvatska unijela u pregovarački proces, te da Slovenija sada treba europska jamstva da se granica neće prejudicirati. 

Žbogar je dodao da je Francuska svjesna koliko je za Sloveniju važno da ima izlaz na otvoreno more. 

Slovenska vlada sada je koncentrirana na pregovore kako bi se problem riješio, a u suprotnom je spremna i na ulaganje veta, kako je to učinila prošle godine u slučaju ZERP-a kad su hrvatski pregovori više mjeseci bili zaustavljeni, rekao je Žbogar. 

Hina