naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Hrvatske

Hrvatska na putu prema članstvu u Europskoj uniji treba nastaviti provedbu sveobuhvatnih reformi, osobito u pogledu ispunjavanja obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i prioriteta iz Pristupnog partnerstva, te nastaviti s dodatnim naporima k ispunjavanju svih kriterija za članstvo, rečeno je na četvrtom sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske, održanom u srijedu 10. prosinca u Zagrebu.  

Na sastanku, održanom u sklopu redovitog dijaloga u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, razmotren je napredak u pogledu provedbe Sporazuma, političkih i ekonomskih kriterija, kao i napredak Hrvatske u procesu usklađivanja pravne stečevine Europskih zajednica. 

Sastankom, održanim u vrijeme kada su pristupni pregovori EU i Hrvatske ušli u ključnu fazu, predsjedao je državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović, a izaslanstvo Europske komisije predvodio je vršitelj dužnosti ravnatelja u Općoj upravi za proširenje David Daly. 

Odbor je, prema priopćenju, istaknuo važnost ispunjavanja političkih kriterija, pri čemu je zabilježen napredak u provedbi reforme pravosuđa i u borbi protiv korupcije, no i naglašena važnost dosljednog ulaganja napora u daljnju ubrzanu provedbu navedenih reformi, kao i ulaganja pojačanih napora u borbi protiv organiziranog kriminala. 

Istaknuta je i potreba za ulaganjem daljnjih napora u području reforme državne uprave, s ciljem osiguravanja njezine ukupne učinkovitosti i stručnosti, te je naglašena nužnost daljnje pune suradnje s Haškim sudom. Potrebna je i puna provedba programa koji se odnose na izbjeglice, kao i puna provedba zakonskog okvira koji se odnosi na zaštitu prava manjina, a naglašeno je i značenje regionalne suradnje i dobrosusjedskih odnosa. 

Odbor je ocijenio napredak u provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te usklađivanje s pravnom stečevinom u poglavljima pregovora, pri čemu je ocijenjeno kako usvajanje zakonodavstva koje se odnosi na aquis napreduje, ali da su dodatni napori potrebni, uključujući provedbu i izgradnju administrativnih kapaciteta. 

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo koje s jedne strane čine predstavnici Europske komisije i država članica EU, a s druge predstavnici Vlade Republike Hrvatske.

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održan četvrti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske