naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EPP: bilateralna pitanja ne miješati u pregovore

Čelnici europskih zemalja i šefovi oporbenih stranaka iz redova Europske pučke stranke (EPP) pozvali su u četvrtak 11. prosinca sve zemlje članice Europske unije da obnove svoju privrženost pregovaračkom procesu s Hrvatskom na temelju ispunjavanja objektivnih kriterija u koje ne treba miješati bilateralna pitanja, a da je protivno europskim načelima bilateralna pitanja nametati kao dio pregovaračkog procesa rekao je prije sastanka i hrvatski premijer Ivo Sanader.  

'Europska pučka stranka (EPP) sa zadovoljstvom iščekuje sljedeću Međuvladinu konferenciju 19. prosinca 2008. godine koja treba odraziti napredak koji je učinila Hrvatska. EPP poziva sve zemlje članice da obnove svoju privrženost pregovaračkom procesu, utemeljenom na ispunjavanju objektivnih kriterija i slobodnom od uplitanja bilateralnih pitanja', kaže se u izjavi jednoglasno prihvaćenoj na prijedlog hrvatskog premijera. 

Izjavu je prihvatio i donedavni slovenski premijer Janez Janša koji također sudjeluje na summitu EPP-a i čija zemlja, jedina od 27 članica, još uvijek nije dala zeleno svjetlo za otvaranje i zatvaranje više pregovaračkih poglavlja. 

'Čelnici vlada i stranački čelnici EPP-a čestitaju Hrvatskoj na značajnom napretku postignutom u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, koji su sada ušli u odlučujuću fazu', kaže se u izjavi. U njoj se također pozdravlja odluka Europske komisije da objavi indikativni raspored za završetak tehničkih pregovora s Hrvatskom tijekom 2009. godine pod uvjetom da Zagreb ispuni sve uvjete. 

Premijer Sanader prije sastanka izjavio je novinarima da Hrvatska prihvaća francuski prijedlog kojim bi se jamčilo da nijedan dokument u pregovaračkom procesu neće prejudicirati granicu između Hrvatske i Slovenije, ali se, po njegovim riječima, čini da ga Slovenija ne prihvaća. 

'Hrvatska je spremna dati izjavu i prihvatiti francuski prijedlog, bolje rečeno mi smo ga prihvatili, ali izgleda da Slovenija nije', izjavio je Sanader. 

Riječ je o europskom načelu za koje premijer Sanader, kako je rekao, misli da ga treba prihvatiti i Slovenija, 'jer sve drugo što će se dogovarati pred Međunarodnim sudom pravde druga je priča, tamo će svatko donijeti svoje argumente'. 

'Sada je prvi korak da i Hrvatska i Slovenija pod francuskim predsjedanjem daju izjave, i mi smo spremni to učiniti, da nijedan dokument neće prejudicirati granice. Više od toga nemam što reći jer sve drugo će se rješavati u prijateljskim odnosima između naših država pred Međunarodnim sudom pravde', istaknuo je Sanader. 

Dodao je da su Bledski dogovor između njega i tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše prihvatile i oporbe u objema državama. 

Na pitanje zašto Slovenija ne prihvaća francuski prijedlog izjave, Sanader je rekao: 'Ne znam, to morate pitati njih', a odgovarajući na upit ucjenjuje li Slovenija Hrvatsku, naglasio je da je to prejaka riječ te da treba pričekati do 19. prosinca i Međuvladine konferencije na kojoj bi Hrvatska, ako Slovenija dade pristanak, mogla otvoriti 10 i zatvoriti pet poglavlja.

Kako u četvrtak pišu slovenski mediji, pred odlazak na summit u Bruxelles slovenski je premijer Borut Pahor izjavio da nije izgledno da će se tom prigodom dogovoriti o uklanjanju slovenske blokade nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s hrvatskim premijerom. 

Slovenski radio javio je da sastanak Pahora sa Sanaderom 'za sada nije planiran'. 

Ljubljanski 'Dnevnik' objavio je u četvrtak da 'nema mogućnosti' da se danas i sutra u Bruxellesu postigne dogovor o izjavi koja bi otklonila slovenske rezerve na nastavak hrvatskih pristupnih pregovora, pri čemu se list poziva na izvore u ministarstvu vanjskih poslova. 

U tom ministarstvu također su naveli da traje usklađivanje prijedloga teksta pisma koje bi Francuska uputila Hrvatskoj, a u kojemu bi se od Hrvatske zatražila obveza da 'nijedan dokument unesen u proces uključivanja u EU neće biti iskorišten na štetu Slovenije'. 

Hina