naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Češka očekuje da će Hrvatska tijekom njezina predsjedništva napraviti bitan korak prema EU-u

Češka izražava nadu da će bilateralni problemi između Hrvatske i Slovenije biti riješeni i da će Hrvatska tijekom češkog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine moći napraviti 'bitan korak' na svom putu prema EU-u, izjavila je u utorak 16. prosinca češka veleposlanica pri EU-u Milena Vicenova.  

'Nadajmo se da će bilateralni problemi sa Slovenijom biti riješeni. Nadam se da će Hrvatska napraviti bitan korak na svom putu prema EU-u za vrijeme češkog predsjedništva', rekla je Vicenova predstavljajući prioritete češkog predsjedništva. 

Upitana što će češko predsjedništvo napraviti, ako Slovenija bude ustrajala na svojim zahtjevima, Vicenova je rekla da je na 'dvjema zemljama da to riješe kroz bilateralne pregovore, a Češka je spremna u tom posredovati'. 

Tri dana prije Međuvladine konferencije o pristupanju, zakazane za petak 19. prosinca, još je krajnje neizvjesno hoće li, zbog slovenske blokade, Hrvatska moći otvoriti i zatvoriti poglavlja koja su tehnički spremna za otvaranje i zatvaranje. Iako je Slovenija usamljena unutar EU-a ona, zbog pravila o konsenzusu koja vrijede u pitanjima proširenja, može zaustaviti otvaranje i zatvaranje više poglavlja. 

Francusko predsjedništvo u intenzivnim kontaktima sa Slovenijom nastoji uskladiti tekst izjave kojom bi se jamčilo da Hrvatska u svojim dokumentima u pristupnom procesu ničim ne prejudicira pitanje razgraničenja između dviju država, što Slovenija navodi kao razlog za blokadu pregovora.  

Hrvatska je vlada prihvatila francusku inicijativu, međutim Slovenija je, sa svoje strane, predložila dopune na originalni francuski prijedlog, koje nisu prihvatljive ni francuskom predsjedništvu ni ostalim članicama EU-a, ni pravnoj službi Vijeća EU-a.  

Slovenski zahtjevi izlaze izvan okvira francuskog prijedloga, jer idu za tim da Ljubljana osigura privilegirani položaj u eventualnom postupku za određivanje granične crte pred međunarodnim pravosudnim tijelom, čime bi se u pristupni proces unio presedan da se otvorena bilateralna pitanja između jedne članice i zemlje kandidatkinje rješavaju kroz pregovore o pristupanju. 

Hrvatska je sa svoje strane spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak. Za sada je sigurno da će u petak biti otvoreni pregovori u poglavlju Javne nabave, a zatvoreni u poglavljima Pravo intelektualnog vlasništva i Ekonomska i monetarna politika, jer je Slovenija za to već dala zeleno svjetlo, a sva druga poglavlja ostaju pod znakom pitanja. 

Češka je proširenje EU-a stavila visoko na popisu svojih prioriteta. Pod sloganom 'Europa bez barijera', Češka je za svoje prioritete izabrala 3E - ekonomija, energija i vanjski odnosi (external relations). 

Unutar trećeg prioriteta - vanjski odnosi, Češka će se usredotočiti na tri područja - zapadni Balkan, šest istočnoeuropskih zemalja, koje su bile dio bivšeg Sovjetskog Saveza te na transatlantske odnose, rekla je Vicenova. 

'Postoji regija koja čeka na proširenje, to je zapadni Balkan. Mi smatramo, ne samo zbog bliskosti iz austro-ugarske prošlosti i ne samo što je to za nas zanimljiva turistička destinacija, da je to područje ključ za mir i stabilnost u Europi', rekla je Vicenova. 

Pitanju proširenja na zapadni Balkan bit će posvećen i neformalni sastanak ministara vanjskih poslova u ožujku u Češkoj. Riječ je o tradicionalnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova, tzv. Gymnichu, koje svako predsjedništvo organizira na polovici svoga mandata. 

Hina