naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska se konzultira u vezi s francuskim prijedlogom Zagrebu i Ljubljani

Hrvatska se konzultira sa stručnjacima međunarodnog prava u vezi s tekstom koje je Zagrebu i Ljubljani ponudilo francusko predsjedništvo za rješavanje slovenske blokade u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

Francusko predsjedništvo je još prije nekoliko tjedana sastavilo prvi nacrt pisma kojim bi se jamčilo da Hrvatska u svojim dokumentima u pristupnom procesu ničim ne prejudicira pitanje razgraničenja između dviju država, što Slovenija navodi kao razlog za blokadu pregovora.  

Hrvatska je vlada prihvatila francusku inicijativu, međutim Slovenija je predložila dopune na originalni francuski prijedlog koje nisu bile prihvatljive ni francuskom predsjedništvu ni ostalim članicama EU-a, ni pravnoj službi Vijeća EU-a, jer su izlazile izvan okvira francuskog prijedloga i nastojale Ljubljani osigurati povoljniji položaj u eventualnom postupku za određivanje granične crte pred međunarodnim pravosudnim tijelom, čime bi se u pristupni proces unio presedan da se otvorena bilateralna pitanja između jedne članice i zemlje kandidatkinje rješavaju kroz pregovore o pristupanju. 

U ponedjeljak je francusko predsjedništvo sastavilo dopunjeni prijedlog i zatražilo od Slovenije i Hrvatske da se o njemu očituju. 

'Posljednji je francuski prijedlog na stolu, o njemu se trebaju očitovati obje strane i pregovori još traju. Hrvatska strana pomno analizira francuski tekst, konzultiramo se sa stručnjacima međunarodnog prava i o prijedlogu ćemo se očitovati', rekao je ministar Jandroković i dodao da je Hrvatska 'dosta blizu prihvaćanja teksta'. 

'Nije tajna da ima formulacija oko kojih se ne slažemo, ali postoji dobra volja za njihovo rješavanje. Ako Slovenija želi jamstvo da hrvatska pregovaračka stajališta ne prejudiciraju granicu, to možemo dati, ali ako slovenska strana ima druge ciljeve i planove koji idu iznad toga, Hrvatska to ne može prihvatiti. U tom će slučaju Slovenija svoje zahtjeve morati objasniti francuskom predsjedništvu i zemljama članicama Europske unije', rekao je. 

Tri dana prije Međuvladine konferencije o pristupanju, zakazane za petak 19. prosinca, još je krajnje neizvjesno hoće li zbog slovenske blokade Hrvatska moći otvoriti i zatvoriti poglavlja koja su tehnički spremna za otvaranje i zatvaranje. Iako je Slovenija usamljena unutar EU-a, ona zbog pravila o konsenzusu koja vrijede u pitanjima proširenja može zaustaviti otvaranje i zatvaranje više poglavlja. 

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak. Za sada je sigurno da će u petak biti otvoreni pregovori u poglavlju Javne nabave, a zatvoreni u poglavljima Pravo intelektualnog vlasništva i Ekonomska i monetarna politika, jer je Slovenija za to već dala zeleno svjetlo, a sva druga poglavlja ostaju upitna.

Hina