naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vlada RH: Hrvatska članstvo u EU neće kupovati teritorijem

Hrvatska svoje članstvo u EU neće kupovati teritorijem niti će ikad prihvatiti ucjene i isključivost kojima nije mjesto u EU, rekao je u srijedu 17. prosinca na izvanrednoj konferenciji za novinare u povodu slovenske najave blokade pregovaračkih poglavlja s EU hrvatski premijer Ivo Sanader.

'Hrvatska nije i neće biti spremna, niti će ikad prihvatiti ucjene i isključivost kojima nije mjesto u EU' kazao je Sanader.

'Naše članstvo u EU nećemo kupovati teritorijem. To je naše čvrsto stajalište i to moraju znati i naši prijatelji u Sloveniji' kazao je Sanader u izjavi novinarima neposredno nakon što se vratio iz SAD gdje je predsjedao dvjema sjednicama Vijeća sigurnosti UN.

Slovenski premijer Borut Pahor najavio je u srijedu u Ljubljani da će Slovenije na pristupnoj konferenciji Hrvatska-EU u petak u Bruxellesu blokirati 7 poglavlja u kojima se, po njezinom mišljenju, prejudicira granično rješenje te još 4 iz drugih razloga, a suglasnost će dati za otvaranje odnosno zatvaranje ukupno četiriju poglavlja.

Hrvatski premijer novinarima je ponovio da je Hrvatska sa svoje strane učinila sve da Sloveniji zajamči kako nijedan dokument u pregovaračkom procesu ne prejudicira konačno rješenje graničnih pitanja između dviju država.

'Ako ne razmotri svoja stajališta i promijeni odluku o blokiranju hrvatskih pregovora do sastanka COREPER-a, koji je najavio da bi se mogao sastati sutra, slovenska vlada će pokazati isključivost koja je u raskoraku s temeljnim načelima solidarnosti dobrosusjedstva i zajedništva na kojima počiva EU i cijela Europa' kazao je Sanader, dodavši kako nije preveliki optimist.

'Blokiranje 10 poglavlja, 8 za otvaranje i 2 za zatvaranje potez je bez presedana u povijesti pregovora o članstvu u EU' kazao je Sanader.

Hrvatski premijer rekao je kako Hrvatska nastavlja proces pregovora, ohrabrena potporom koju ima od 26 zemalja članica EU i Europske komisije i to slijedom vremenskog rasporeda koji je načinila EK te još jednom ponovio odlučnost da se pregovori okončaju do kraja iduće godine.

Na novinarsko pitanje o tome kako tumači da je, nakon najave blokade pregovora, slovenski premijer Pahor izrazio želju sastati se sa Sanaderom možda već idućeg tjedna, hrvatski premijer odgovorio je smiješkom.

'Što to znači, prvo ćete nas blokirati, a onda predlažete da se nađemo. Ja bih se našao prije toga' istaknuo je premijer Sanader.

Ponovio je kako je otvoren za svaki razgovor koji će biti otvoren, prijateljski i dobrosusjedski dijalog na dobrobit dviju zemalja njihovih građana i naglasio kako sa Slovenijom želi dobre bilateralne odnose.

No o tom sastanku idućeg tjedna Pahor očito zna više od mene, a budući da bi se trebao sastati sa mnom, mislim da bih ja trebao nešto znati o tome, kazao je Sanader.

Predsjednik Hrvatske vlade ustvrdio je kako Sloveniju i dalje drži prijateljskom zemljom jer slovenski i hrvatski građani imaju puno više toga zajedničkog nego što je otvorenih pitanja, 'među koja ćemo sad, ako se to dogodi, ubrojiti i blokiranje hrvatskih pregovora'.

Prijateljstvo Hrvatske i Slovenije nije prijateljstvo hrvatske i slovenske politike, istaknuo je premijer Sanader, iako, kako je rekao, nema razloga da prijateljstva ne bude i među politikama.

Hina