naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Izostanak brzog rješenja slovenske blokade ugrožava dovršetak pregovora 2009.

Ako se pitanje slovenske blokade ubrzo ne riješi, indikativni plan Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine bit će ozbiljno uzdrman, a o rješavanju pitanja slovenske blokade trebat će razgovarati na višoj političkoj razini, primjerice na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, ocijenio je u srijedu 17. prosinca europski diplomatski izvor.  

Ako se uskoro ne nađe rješenje za slovensku blokadu, 'indikativni raspored Europske komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom bit će ozbiljno uzdrman. Očito je riječ o najvećem političkom prioritetu Slovenije. Kako sada stvari stoje o tom pitanju trebat će razgovarati na višoj političkoj razini, primjerice na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a', rekao je diplomatski izvor. 

Slovenski premijer Borut Pahor je u srijedu u Ljubljani nakon višesatnog sastanka s liderima slovenskih političkih stranaka na kojem je tražio konsenzus u vezi pristupnoga procesa Hrvatske u Europsku uniju, rekao da Slovenija i dalje ostaje suzdržana u vezi s otvaranjem pregovora u sedam poglavlja, zbog dokumenata koji po slovenskoj ocjeni prejudiciraju granicu te još za četiri iz drugih razloga. Rekao je da će Slovenija dati suglasnost za otvaranje jednog i zatvaranje triju poglavlja.  

Hrvatska je spremna za otvaranje 10 i zatvaranje pet pregovaračkih poglavlja na pristupnoj konferenciji u petak, što znači da Slovenija blokira ukupno 11 poglavlja.  

Francusko predsjedništvo već nekoliko tjedana u intenzivnim kontaktima sa Slovenijom pokušava pronaći kompromis. Na francuski prijedlog pisma kojim bi se jamčilo da Hrvatska u dokumentima koje je predala EU-u u okviru svojih pregovaračkih stajališta, ničim ne prejudicira pitanje granice između dviju država, Slovenija je podnijela niz amandmana, koji nisu prihvatljivi ni predsjedništvu EU-a ni pravnoj službi Vijeća EU-a i koji očito izlaze izvan okvira onoga što je namjeravalo francusko predsjedništvo. 

Posljednji prijedlog pisma dostavljen je i Zagrebu i Ljubljani u ponedjeljak navečer.  

Sudeći po Pahorovoj izjavi ni posljednja verzija pisma nije prihvatljiva Sloveniji, a o tome bi na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER) trebao izvijestiti slovenski veleposlanik pri EU-u. 

Diplomatski izvor ističe da bi bilo 'ravno čudu' kada bi se do petka pronašlo rješenje. 

Iako je, kako ističe izvor, 'Slovenija od samog početka izolirana unutar EU-a' u pogledu hrvatskih pregovora, pravila o konsenzusu koja vrijede za pitanja proširenja svakoj članici omogućava da stavi veto. 

Iz čeških izvora se doznaje da je Prag, koji od 1. siječnja preuzima predsjedništvo EU-a, spreman sazvati novu Međuvladinu konferenciju u pristupanju vrlo brzo kako bi se nadoknadio zaostatak u slučaju da dvije zemlje nađu rješenje za bilateralni spor. 

Europskoj uniji je neprihvatljivo što Slovenija koristi položaj članice da nametne svoje rješenje za razgraničenje na kopnu i moru jer bi se time unio presedan da se bilateralna pitanja rješavaju unutar pristupnih pregovora, što je osobito važno s obzirom na činjenicu da na proširenje čekaju i druge zemlje bivše Jugoslavije, koje međusobno također imaju neriješenih graničnih pitanja, a osim toga između današnjih članica postoji nekoliko otvorenih pitanja u pogledu granica, rekao je za Hinu izvor iz Europske komisije.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Slovenia to block Croatia EU accession talks