naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija žali što je Slovenija nije prihvatila prijedlog francuskog predsjedništva

Europska komisija je u četvrtak 18. prosinca izrazila žaljenje što Slovenija nije prihvatila prijedlog francuskog predsjedništva koji bi omogućio otvaranje deset i zatvaranje pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom.  

'Francusko predsjedništvo je uložilo velike napore da se pronađe rješenje za pitanja koje je postavila Slovenija. Komisija je u potpunosti podržavala napore predsjedništva i žali što Slovenija nije prihvatila rješenje koje je predložilo predsjedništvo. Rezultat toga je da imamo znatan broj poglavlja, za koja su dovršene pripreme u Vijeću, ali ne mogu doći na stol na konferenciji o pristupanju', izjavila je Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna. 

Umjesto deset poglavlja za čije je otvaranje Hrvatska spremna, zbog slovenske blokade u petak će na pristupnoj konferenciji biti otvorena samo jedno, a umjesto pet spremnih poglavlja za zatvaranje, bit će zatvorena tri. 

Nagy je u vezi s tim citirala zaključke sa sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u kojima se kaže da "Vijeće ističe da će ona poglavlja, za koja su obavljene tehničke pripreme biti otvorena ili privremeno zatvorena sukladno uspostavljenom postupku i Pregovoračkom okviru". 

Komisija ističe da se eventualna kašnjenja u formalnom otvaranju i zatvaranju poglavlja mogu nadoknaditi odlučnim reformama na terenu. 

'Napredak u tehničkim pregovorima je važan, ali ono što je stvarno važno jesu reforme na terenu koje provodi kandidatska zemlja kao i provedba tih reformi. Čak i kada postoje neka kašnjenja u nekim područjima u formalnim pregovorima, jednom kada se reforme provedu, posao je zapravo dovršen i nakon toga se vrlo brzo može napraviti formalni dio posla', rekla je Nagy odgovarajući na pitanje može li slovenska blokada dovesti u pitanje plan Komisije za dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja sljedeće godine.

'Potičemo Hrvatsku da odlučno nastavi reforme kako bi ispunila mjerila za otvaranje i zatvaranje i na taj način ostvari napredak u pregovorima', istaknula je Nagy. 

Nagy je ponovila da Komisija 'ustrajno stoji na stajalištu da su granična pitanja bilateralna stvar, koju ne treba donositi za pregovarački stol u pristupnim pregovorima', te pozvala Sloveniju i Hrvatsku da 'riješe otvorena granična pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa'. 

Hina