naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenska vlada službeno potvrdila odluku o blokadi pregovora Hrvatske i EU

Slovenska vlada u četvrtak je i službeno potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije u petak 19. prosinca. 

'Bolje je da smo na početku mandata ove vlade rekli da imamo rezerve na ta poglavlja i da damo naše razloge, makar došlo do zapleta', rekao je premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka. 

U suprotnom bi slučaju po njegovim riječima do iste situacije moglo doći kasnije, a povećali bi se i zahtjevi da Slovenija o ulasku Hrvatske u EU održi referendum na kojemu bi se odlučivalo o ratifikaciji njenog pristupnog ugovora. 

Pahor je dodao da se je spreman sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i da se nada napretku Hrvatske u vrijeme češkog predsjedavanja EU-om, ali da Slovenija neće odustajati od svojih rezervi na blokirana poglavlja. 

'Ako je Sanader spreman na sastanak, spreman sam i ja. Nadam se da će do rješenja problema doći u prvoj polovici češkog predsjedništva. No, Slovenija ni u kojem slučaju ne namjerava odustajati od svojih stajališta. Nećemo mijenjati našu politiku dok naše rezerve ne budu otklonjene', rekao je Pahor. 

Dodao je kako je u interesu Slovenije da Hrvatska uđe u EU jer bi tako Slovenija sa svih strana bila okružena članicama. 

'Mislim da treba dati pravu priliku diplomaciji da se zaplet riješi', dodao je slovenski premijer. 

Slovenija je i na sastanku Odbora stalnih predstavnika zemalja članica EU-a (COREPER) održanom u četvrtak potvrdila da ne prihvaća prijedlog francuskog predsjedništva i da ustraje na blokadi više poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom. 

Slovenija je dala zeleno svjetlo samo za otvaranje jednog poglavlja - Javne nabave, dok devet ostalih poglavlja spremnih za otvaranje ostaje blokirano. 

Od pet poglavlja spremnih za zatvaranje, Slovenija je propustila tri - Monetarna i ekonomska politika, Informacijsko društvo i mediji i Pravo intelektualnog vlasništva. 

Ta četiri poglavlja bit će zatvorena, odnosno otvorena u petak na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju. 

Izvor iz francuskog predsjedništva je rekao da su 'dva mjeseca pokušavali pronaći kompromis kako bi se otklonili slovenski prigovori'. 

'Mislim da smo predložili dobar kompromisni prijedlog, koji nažalost nije zadovoljio Sloveniju', rekao je izvor. 

Izvor je dodao da u francuskom prijedlogu ima 'dobrih elemenata' koji mogu poslužiti kao osnova za nastavak rada na rješavanju nastalog problema, bilo uz pomoć češkog predsjedništva ili između dviju zemalja bilateralno.

Hina