naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sloveniju na pristupnoj konferenciji Hrvatske predstavlja stalni predstavnik

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u četvrtak da neće u petak 19. prosinca prisustvovati pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije, nego će Sloveniju na njoj zastupati njen stalni predstavnik u EU-u Igor Senčar. 

Gostujući u emisiji 'Odmevi' Slovenske televizije, Žbogar je rekao da je Slovenija blokirala otvaranje i zatvaranje svih predviđenih poglavlja u kojima je Hrvatska po njegovim riječima u pristupnoj dokumentaciji koju je priložila svojim stajalištima za pregovore predočila zemljovide i dokumente kojima je 'prejudicirala granicu'. 

Ilustrirajući takvu tvrdnju, Žbogar je rekao da su u pristupnoj dokumentaciji zemljovidi na kojima je u Piranskom zaljevu povučena crta sredine i na kojima je kao stalan obilježen granični prijelaz Plovanija koji Slovenija smatra 'privremenim' budući da smatra da na tom dijelu granica još nije određena. 

Takvih zemljovida vjerojatno ima i više u dokumentaciji i očito je da je Hrvatska, a ne Slovenija u pregovarački proces s Europskom unijom unijela bilateralni, granični problem, a Slovenija je na to morala reagirati, rekao je Žbogar tumačeći slovenske razloge za blokiranje većeg broja poglavlja. 

Komentirajući stajalište koje bi o sporu mogle imati druge države članice EU-a, Žbogar je rekao da one većinom 'šutke promatraju' razvoj stvari. 

Žbogar je najavio široku diplomatsku aktivnost Slovenije idućih mjeseci kojima će pokušati predstaviti svoja stajališta o spornim graničnim pitanjima s Hrvatskom, a to uključuje i analizu mjesta gdje se sporna dokumentacija nalazi - po poglavljima koja se neće otvoriti. 

Žbogar je najavio da će Slovenija ustrajati na svom sadašnjem stavu, a dodao je da je potrebna ojačana komunikacija Zagreba i Ljubljane na svim razinama, kako bi se pitanje riješilo, kako je rekao možda do kraja veljače, kad Češka namjerava pripremiti novu pristupnu konferenciju. 

Komunikacija o novom početku rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom uključuje i poziv hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da se sretne s Borutom Pahorom, pojasnio je.

Žbogar je ustvrdio da je potrebno doći do graničnog rješenja u kojemu neće biti 'pobjednika i poraženih' i koje će omogućiti da Hrvatska nastavi s procesom ulaska u EU.

Hina