naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen zbornik 'Učinci direktiva EU u nacionalnom pravu'

Uloga sudova bitno se promijenila zbog postojanja Europske unije, jer suci danas nisu samo oni koji utvrđuju sadržaj zakona i prava, nego su u poziciji kreirati pravo, što im je i dužnost, rekao je u petak 19. prosinca u Zagrebu predsjednik Vrhovnog suda RH Branko Hrvatin na predstavljanju zbornika 'Učinci direktiva EU u nacionalnom pravu' u izdanju Pravosudne akademije Ministarstva pravosuđa RH.  

'Sudac danas nije samo onaj koji samo utvrđuje sadržaj zakona ili, kako volimo reći, prava. On je danas u poziciji i dužnosti kreirati pravo', rekao je Hrvatin predstavljajući zbornik, skup izabranih presuda Europskog suda u rasponu od više od 30 godina, koje su autori izabrali po tome što su svojim sadržajem bile prekretnica u dotadašnjoj praksi i utjecale na razvoj pravosuđa u Europi. 

'Danas značenje zakona prije i nakon donošenja sudske odluke više nije isto i to je poruka koju hrvatski suci trebaju dobiti i kroz ovu knjigu', kazao je on. 

'Takvo značenje na ovim se područjima prije prepoznavalo u zemljama 'common law'-a, gdje je sudac bio kreator prava, a takvu mogućnost na ovim prostorima nije imao. Suci su bili 'Montesquieuovska usta' kroz koja je progovarao zakon, a interpretacije su se svodile na gramatičke', kazao je. 

Suci trebaju biti ti koji jamče stabilnost svojim tumačenjem i odlukama koje se temelje na takvom tumačenju, zbog čega je i značenje zbornika, koji govori o takvoj praksi europskog prava, nemjerljiv, rekao je predsjednik Vrhovnog suda RH. 

Autori zbornika, profesori s Katedre za europsko javno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Siniša Rodin i Tamara Ćapeta, u svojem su djelu istaknuli odredbi kako je 'sud obvezan izabrati onu metodu ili metode interpretacije koje će omogućiti shvaćanje interne norme u skladu s europskim', posebno je istaknuo Hrvatin. 

'Jednom definirano pravo podložno je stalnoj reinterpretaciji kroz pravni i politički diskurs', citirao je još jednu rečenicu iz zbornika. 

Hrvatska nije u sustavu 'common law'-a, rekao je Hrvatin, ali se danas kroz sudske odluke kreira i mijenja hrvatsko pravo, što je jedna od temeljnih postavki europskog prava.

Izbor presuda u zborniku Hrvatin je ocijenio reprezentativnim i ustvrdio kako će ta knjiga, namijenjena prije svega svima koji se praktično bave pravom poput sudaca i odvjetnika, utjecati na promjenu ne samo pristupa sudskoj praksi kroz konkretne primjere, nego nužno i na promjenu mentaliteta razmišljanja. 

Siniša Rodin je rekao kako bi zbornik mogao usporediti s kuharicom, u kojoj su autori izabrali 'recepte' za koje misle da su najbolji, s praktičnim uputama za one koji će ih primjenjivati, dok je Tamara Ćapeta potvrdila da hrvatski suci dok zemlja ne uđe u EU ne moraju u obzir uzimati europsku praksu, ali da su se na izradu zbornika odlučili zbog nedovoljnog razumijevanja sadržaja i važnosti europskog prava te stoga što su procijenili da bi bilo dobro da si suci usklađivanje s europskom praksom sami odrede za zadatak, kako bi spremni dočekali trenutak kad će to postati obvezno.

Hina