naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pahor za što skoriji susret sa Sanaderom, ali blokada ostaje

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u srijedu 7. siječnja da se želi što prije sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, ali je naglasio kako Slovenija ne može promijeniti svoje stajalište o blokadi hrvatskih pregovora sve dok hrvatski pristupni dokumenti budu 'prejudicirali granicu' dviju zemalja.  

'Želim što skoriji susret s hrvatskim premijerom kako bismo potražili put za rješenje spora. Pritom moraju biti zaštićeni slovenski nacionalni interesi i interes Hrvatske da uspješno završi pregovore', rekao je u srijedu Pahor na konferenciji za novinare na kojoj je zamoljen da komentira izjavu češkog premijera Mireka Topolaneka o prirodi slovensko-hrvatskog spora. 

Češki premijer, čija je zemlja s početkom ove godine započela šestomjesečno predsjedanje Unijom, izjavio je danas u Pragu da je slovenska blokada hrvatskih pristupnih poglavlja posljedica bilateralnog graničnog problema Hrvatske i Slovenije. Topolanek je kako je jedini pravi problem granica na moru i da bi obje države to trebale prepustiti arbitraži ili sudu. 

Pahor je rekao da Slovenija niti na idućoj pristupnoj konferenciji koju organizira češko predsjedništvo EU-a neće moći dati 'zeleno svjetlo' za otvaranje blokiranih poglavlja ako se 'ne promijene okolnosti' koje su izazvale blokadu. 

'Preostalo je još nešto vremena, ali se problemi ne rješavaju, a vrijeme teče. Slovenska vlada i ja osobno spremni smo na razgovore s hrvatskom stranom, ali s hrvatske strane još nismo dobili odgovor na našu inicijativu za taj susret', rekao je Pahor. 

Slovenski premijer je rekao kako je češkom premijeru Topolaneku još prošloga mjeseca objasnio situaciju u vezi s hrvatskim pristupnim pregovorima i slovensku poziciju o tome. 'Rekao sam mu u čemu se sastoje naše rezerve i da Slovenija neće promijeniti svoje stajalište ako se ne promijene okolnosti koje su ih izazvale', rekao je Pahor. 

U izjavi za javnost povodom početka češkog predsjedanja EU-om slovensko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je, među ostalim, navelo da Slovenija od Češke očekuje 'objektivan pristup u vođenju rasprava o širenju EU-a'. 

Uz to, navodi se u izjavi, Slovenija od Češke očekuje i 'razumijevanje' za razloge koji su Sloveniju naveli na odluku da zbog prejudiciranja graničnih pitanja u pristupnoj dokumentaciji ne omogući Hrvatskoj otvaranje pristupnih poglavlja.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EurActiv: Slovenia waves referendum card at Croatia 
  • EUobserver: Slovenia may hold referendum on Croatia EU entry