naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Frattini razgovarao s hrvatskim dužnsonicima

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini razgovarao je u ponedjeljak 12. siječnja u Zagrebu s najvišim hrvatskim dužnosnicima o izgledima da unatoč sporu sa Slovenijom Hrvatska pristupne pregovore završi do kraja ove godine, te o bilateralnim odnosima s Italijom i stanju u regiji.  

U razgovoru s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem Frattini je ocijenio važnim da Hrvatska još ove godine završi pristupne pregovore, ustvrdivši kako rješavanje graničnog spora sa Slovenijom ne bi smjelo usporiti dovršenje pregovaračkog procesa. Mesić i Frattini tijekom susreta suglasili su se kako dvije zemlje imaju vrlo dobre bilateralne odnose koje potvrđuju i intenzivnom gospodarskom suradnjom. 

Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader s talijanskim je ministrom razmotrio teme vezane uz pristupanje Hrvatske Europskoj uniji, pri čemu je Frattini rekao kako granična pitanja između Hrvatske i Slovenije ne pripadaju kopenhaškim kriterijima, a razgovarali su i o odnosima između Italije i Hrvatske s posebnim naglaskom na suradnju na energetskom planu.

Dvojica sugovornika razgovarala su i o odluci slovenske vlade o blokadi pristupnih pregovora RH s EU-om, pri čemu je Frattini ocijenio kako se bilateralna pitanja ne smiju koristiti za usporavanje ili blokadu pristupa Hrvatske Europskoj uniji, nego ih treba riješiti izvan pregovaračkog procesa jer ne pripadaju kopenhaškim kriterijima. 

O poštovanju tog načela ovisi i vjerodostojnost Europske unije, istaknuo je talijanski ministar vanjskih poslova. Premijer Sanader istaknuo je kako je svojedobno Slovenija ušla u EU s tim istim neriješenim graničnim pitanjem, što potvrđuje činjenicu da granična pitanja nisu dio pregovaračkog procesa, pa se isto načelo sad mora primijeniti i na Hrvatsku. 

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks izrazio je u ponedjeljak tijekom susreta s talijanskim ministrom vanjskih poslova zadovoljstvo dobrim odnosima s Italijom, zahvalio na nedavnoj ratifikaciji Protokola za pristupanje Hrvatske NATO-u u obama domovima talijanskog parlamenta. 

Italija ima mnogo razloga da pokuša pomoći Sloveniji i Hrvatskoj u rješavanju spora zbog kojega su blokirani i pregovori o hrvatskome pristupanju Europskoj uniji, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Frattini na predavanju što ga je održao studentima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.  

Italija je susjeda objema tim zemljama, a na načelu europske solidarnosti mora pokušati olakšati, ne zamijeniti bilateralno rješavanje toga pitanja, rekao je Frattini koji je u ponedjeljak s hrvatskim ministrom vanjskih poslova gordanom Jandrokovićem potpisao Memorandum o suradnji Hrvatske i Italije kao okvir političke i strateške suradnje dviju država na svim područjima.  

Prije nekoliko mjeseci takav je sporazum Italija potpisala i sa Slovenijom. Talijanski je ministar najavio da će Italija od češkog predsjedatelja tražiti da, uz poštovanje bilateralnog konteksta, intervenira kako bi se olakšalo pronalaženje rješenja u duhu europske solidarnosti. 

Hina