naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska spremna kad je riječ o acquisu, ali blokadu rješavaju samo dvije zemlje

Češko predsjedništvo Europske unije čvrsto je uvjereno da Hrvatska može, kad je riječ o usklađivanju s europskom pravnom stečevinom, završiti pregovore do kraja ove godine, ali kad je posrijedi slovenska blokada, to mogu riješiti samo te dvije države međusobno, rekao je u utorak 13. siječnja u Zagrebu češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kuehnl.  

On je govorio na konferenciji za novinare održanoj u nazočnosti voditelja Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincenta Degerta, na kojoj je predstavio prioritete češkog predsjedništva u prvoj polovici ove godine, među kojima je i daljnje proširenje. 

Češka je 1. siječnja preuzela predsjedanje Europskom unijom, a kao jedan od prioriteta navela je i napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom te uklanjanje zastoja koji je nastao zbog bilateralnog pitanja sa Slovenijom. 

Kuehnl je rekao da je Hrvatska prošle godine učinila golem napredak i u stanju je ispuniti sve uvjete i mjerila 2009. 'To ovisi prije svega o Hrvatskoj, ali smo čvrsto uvjereni da može, kad je riječ o acquisu, završiti pregovore do kraja 2009.', rekao je Kuehnl. 

Glede slovenske blokade mislimo da predsjedništvo mora usmjeriti i olakšati pregovore i pomagati, ali 'konačnu odluku mogu donijeti samo dvije zemlje. Predsjedništvo ne može zamijeniti dvije strane', rekao je Kuehnl. 

Dodao je da bilateralno pitanje ne bi trebalo usporavati proces pristupanja Hrvatske. 

Češki je veleposlanik također napomenuo da je njegova zemlja i prije podupirala Hrvatsku na putu u EU te da je uvijek bila spremna prenijeti vlastita iskustva i pomoći. 

Na upit o mogućem sastanku hrvatskog i slovenskog premijera Ive Sanadera i Boruta Pahora u nazočnosti treće strane, češki je veleposlanik naglasio da treća strana može biti nazočna samo ako se s tim slože obje zemlje. 

Degert je dodao da Hrvatska, bez obzira na slovensku blokadu, radi na ispunjavanju uvjeta te tako za devet poglavlja od 11, koliko ih još nije otvorila, već zna i mjerila za zatvaranje, a blizu je i zatvaranju određena broja poglavlja kad se riješi pitanje slovenske blokade. 

Govoreći o prioritetima češkog predsjedništva, Kuehnl je ponovio da su tri E: gospodarstvo, energija i EU u svijetu.  

Kad je riječ o gospodarstvu, Europska unija morat će se suočiti s financijskom krizom, jačati konkurentnost, težiti punoj provedbi svih sloboda unutarnjeg tržišta, poticati istraživanja, razvoj, inovacije i obrazovanje te još više poraditi na vanjskim odnosima. 

Osim sadašnje krize u opskrbi ruskim plinom europskih potrošača preko Ukrajine, područje energije obuhvaća i jedinstveno tržište struje i plina, energetsku učinkovitost i zaštitu klime. 

Za češkog predsjedanja obilježava se i nekoliko europskih obljetnica, među ostalim pet godina od najvećeg širenja u povijesti Unije i 10 godina od uvođenja eura.

S Kuehnlom je u utorak razgovarao i hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, priopćio je MVPEI, dodavši da su dvojica dužnosnika razmotrila hrvatsko-češke odnose, te prioriteti češkog predsjedanja Europskom unijom.  

Ocijenivši da su bilateralni odnosi izvanredni, obje su strane čvrsto poduprle dovršetak hrvatskoga pristupnog procesa za punopravno članstvo u Europskoj uniji do kraja 2009., priopćeno je iz Ministarstva. 

Hina