naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Topolanek: rješenje hrvatsko-slovenskog spora jedino na međunarodnom sudu

Hrvatsko-slovenski bilateralni spor moguće je riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili posebnom arbitražnom sudu, izjavio je u srijedu 14. siječnja u Strasbourgu češki premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Mirek Topolanek.  

'To treba ostati bilateralno pitanje i češko se predsjedništvo može uključiti u njegovo rješavanje. Taj se problem može riješiti jedino na nekom međunarodnom sudu, arbitraži ili nekom posebnom arbitražnom sudu. Za to će morati postojati dobra volja obiju strana i poteze dviju vlada morat će potvrditi nacionalni parlamenti, što je u prošlosti bilo teško postići', rekao je Topolanek na konferenciji za novinare u Strasbourgu. 

Istaknuvši da se to pitanje ne odnosi samo na hrvatske pristupne pregovore s Europskom unijom nego i na ratifikaciju hrvatskog pristupa NATO-u, dodao je da slovenski parlament treba sljedeći tjedan glasovati o ratifikaciji protokola o proširenju NATO-a na Hrvatsku.

'U ovom trenutku najvažnije je ubrzati hrvatske pristupne pregovore, a to nije povezano samo s EU-om nego i s glasovanjem o ratifikaciji pristupa NATO-u', rekao je Topolanek. 

'Na prvi pogled to se čini kao jednostavno pitanje razgraničenja na moru, ali, na žalost, to blokira otvaranje nekoliko poglavlja i stoga ne želim predviđati ishod naše moguće buduće misije', istaknuo je Topolanek. 

Po diplomatskim izvorima, češko predsjedništvo počelo je razgovore sa svojim europskim partnerima o hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom u kontekstu širih europskih političkih tema, želeći čuti njihovo mišljenje o rješavanju pitanja blokade.

Također postoji ideja, navode izvori, da se sazove sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije u nazočnosti njihova češkog kolege. 

Hina