naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Matković s EU koordinatorima: puno posla odrađeno, puno još pred nama

Državna tajnica za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Bianca Matković na sastanku s EU koordinatorima iz ministarstava i drugih tijela državne uprave u petak 16. siječnja u Zagrebu rekla je kako je 2009. godina završna godina u pregovorima Hrvatske i EU u kojoj još treba odraditi mnogo posla, ali je naglasila da je Zagreb već i dosad učinio golemi dio.

'Godina 2009. završna je godina pregovora. Veliki posao je pred nama ali veliki smo već i napravili', rekla je glavna koordinatorica za praćenje aktivnosti vezanih uz pregovore s EU. 

Rezimirajući stanje pregovora, Matković je podsjetila da je Hrvatska dosad otvorila 22 poglavlja pregovora s EU, a 7 privremeno zatvorila. Za češkog predsjedanja, prema rasporedu, trebala bi otvoriti preostalih 11 poglavlja, a 12 zatvoriti, te bi za švedsko predsjedanje ostalo još 14 poglavlja za zatvaranje. 

U procesu usklađivanja s europskom pravnom stečevinom Hrvatska je ukupno donijela 267 zakona i 505 podzakonskih akata.  

'Prošle smo godine postigli visoku razinu usklađenosti s acquisom, u Sabor je upućeno 127 zakona, 334 podzakonska akta i 184 provedbene mjere', rekla je Matković. 

Za ovu godinu Hrvatska bi trebala, po njezinim riječima, donijeti 57 zakona, 251 podzakonski akt i 165 provedbenih mjera, dio za češkog, dio za švedskog predsjedanja. 

'Sva državna tijela imaju obvezu prema državnom vrhu i prema hrvatskim građanima ispuniti svoj dio posla', kazala je Matković. Pritom je pohvalila njihov dosadašnji posao, posebno izdvojivši zadovoljstvo poslom koji su odradili timovi u ministarstvu gospodarstva, financija, pravosuđa i poljoprivrede i zaštite okoliša. 

Državni vrh paralelno će, kazala je, raditi da slovenskoj blokadi kako bi se na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u ožujku moglo otvoriti i zatvoriti više poglavlja nego je to bio slučaj u prosincu, kada je otvoreno samo jedno, a zatvorena su 3 poglavlja zbog protivljenja Slovenije, iako se o tome složilo svih ostalih 26 članica EU-a. 

Očekujem da sva ova statistika uistinu bude provedena u rokovima, kazala je, dodajući da zakoni ne ostaju mrtvo slovo na papiru nego se i provode. 

Državni tajnik za europske integracije Davor Božinović naglasio je i važnost da se o svemu tome informiraju građani. 'Naša je dužnost građane permanentno informirati o EU', rekao je.(Hina)

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Državna tajnica Bianca Matković održala je sastanak s EU koordinatorima iz ministarstava i drugih državnih tijela