naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen PHARE projekt razvoja unutarnjih financijskih kontrola u Državnoj riznici

Twinning light projekt PHARE 2006 'Razvoj unutarnjih financijskih kontrola u Državnoj riznici' započeo je predstavljanjem u utorak 20. siječnja i trebao bi biti dovršen do lipnja, a pomoć u provedbi projekta hrvatskom Ministarstvu financija pružat će stručnjaci francuskog Ministarstva za proračun, javno računovodstvo i javnu upravu.  

Provedbu ovog projekta Europska unija financira s 228 tisuća eura, a cilj mu je poboljšati efikasnost i funkcioniranje sustava unutarnjih financijskih kontrola unutar Državne riznice u skladu s međunarodnim standardima i praksom Europske unije. 

To bi pak u konačnici trebalo pomoći u poboljšanju upravljanja javnim sredstvima te pridonijeti većoj transparentnosti javnih financija u Hrvatskoj. 

Uspostava sustava unutarnjih financijskih kontrola unutar hrvatske javne uprave je započeta 2004. godine, a ti su se projekti također financirali sredstvima EU, putem CARDS programa.

Danas predstavljeni projekt trebao bi, uz ostalo, rezultirati izradom Strategije upravljanja rizikom u Državnoj riznici. 

Projekt je podijeljen u tri komponente - analizu trenutnog stanja i opis poslovnih procesa i procedura u Državnoj riznici, uspostavu upravljanja rizicima u Državnoj riznici te izobrazbu zaposlenih u Riznici. 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u RH:  Predstavljanje twinning light projekta PAHRE 2006 'Razvoj unutarnjih financijskih kontrola u državnoj riznici'