naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn u nenajavljenom posjetu Zagrebu, pojedinosti zamisli i dalje nepoznate

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn boravio je u srijedu 21. siječnja navečer u kratkom i nenajavljenom posjetu Zagrebu tijekom kojega se susreo s hrvatskim čelnicima, a koji je uslijedio nakon njegovog boravka u Ljubljani gdje je sa slovenskim dužnosnicima razgovarao o blokadi hrvatskih pristupnih pregovora te rekao kako s pojedinostima svojih zamisli iznesenima slovenskoj strani neće izlaziti u javnost dok ih ne priopći i Hrvatskoj.  

Rehn se potom u Zagrebu odvojeno sastao s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom, ali ni u priopćenjima objavljenim u četvrtak ujutro iz Europske komisije, hrvatske Vlade i Ureda Predsjednika nisu iznesene pojedinosti Rehnove zamisli.

Kako je u četvrtak priopćila Europska komisija, Rehn je tom prigodom ponovio spremnost Europske komisije da pomogne riješiti granični spor između Hrvatske i Slovenije. 

'U vezi s graničnim pitanjem sa Slovenijom, Rehn i hrvatske vlasti razmotrili su načine kako postići napredak. Povjerenik Rehn je dao ohrabrenje za rješavanje otvorenog graničnog pitanja u duhu dobrosusjedskih odnosa. Ponovio je svoj prijedlog da je Komisija spremna razmotriti takvu mogućnost u slučaju da obje zemlje drže korisnim neki oblik europske pomoći', kaže se u priopćenju. 

U njemu se navodi Rehnova izjava u kojoj pohvaljuje Hrvatsku za znatne napore koje je učinila i općenito dobar napredak koji je postigla s ciljem pristupanja EU. 'Ohrabrujem Hrvatsku da nastavi svoje pripreme za pristupanje Europskoj uniji odlučno i u punoj brzini.' 

Iz hrvatske Vlade priopćeno je u četvrtak da je trenutačno stanje u procesu hrvatskih pristupnih pregovora bilo glavna tema sinoćnjega nenajavljenog sastanka premijera Sanadera i povjerenika Rehna, koji je istaknuo kako Hrvatska na tom putu ima punu potporu Europske komisije. 

Uz pružanje potpore Hrvatskoj u pristupnim pregovorima, Rehn je u razgovoru s premijerom pohvalio znatan napredak Hrvatske u ispunjavanju potrebnih uvjeta za punopravno članstvo u EU. 

Sanader i Rehn razmotrili su i aktualne odnose između Hrvatske i Slovenije, pri čemu je, kako je priopćeno, zajednički ocijenjeno da se sva otvorena bilateralna pitanja moraju rješavati u europskom duhu i njegovanju dobrosusjedskih odnosa. Rehn je istaknuo spremnost Europske komisije da pomogne u pronalaženju odgovarajućih rješenja ako se s tim slože obje strane, navodi se u priopćenju Vlade.

Sanader je naglasio da je Hrvatska spremna na postizanje rješenja u europskom duhu, te je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti pripreme za punopravno članstvo u EU s ciljem završetka pristupnih pregovora do kraja 2009. 

Na sastanku s predsjednikom Mesićem, kako je u četvrtak objavio Ured Predsjednika, bilo je riječi o odnosima Hrvatske i Slovenije i potrebi da se otvorena bilateralna pitanja rješavaju u duhu dobrosusjedskih odnosa. 

Predsjednik Mesić je rekao da će Hrvatska nastaviti reforme koje je počela te je ponovio kako je i dalje spremna razgovarati o načinima rješavanja otvorenih graničnih pitanja sa Slovenijom. 

Povjerenik Rehn pohvalio je nastojanja Hrvatske u ispunjavanju uvjeta u pristupnom procesu te je ohrabrio Hrvatsku da ustraje na tom putu.

Hina