naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn: Želim pomoći da Hrvatska neometano nastavi pregovore

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak 26. siječnja kako želi pomoći da Hrvatska neometano nastavi pristupne pregovore u skladu s indikativnim planom Europske komisije, po kojem se pregovori trebaju završiti do kraja 2009.  

Na novinarsko pitanje što je manje vjerojatno - da Hrvatska ove godine završi pregovore ili da Srbija stekne status kandidata, Rehn se nije htio upuštati u procjene. 

'Mislim da je europska perspektiva Hrvatske i Srbije previše ozbiljno pitanje da bih nagađao. Umjesto toga vjerujem u realnost volje i stoga želim nastaviti kako bih pomogao u neometanom i prirodnom nastavku hrvatskih pristupnih pregovora tako da Hrvatska može raditi u skladu s indikativnom planom Europske komisije' za završetak pregovora, rekao je Rehn na konferenciji za novinare nakon sastanka Trojke EU-a sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. 

Europska komisija je u studenom prošle godine predstavila indikativni plan za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom do kraja 2009.

Rehn je rekao da je u ponedjeljak razgovarao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. 'Razgovorali smo o mogućoj europskoj pomoći pri rješavanju pitanja granice i nastavka hrvatskih pristupnih pregovora. U ovom trenutku, nemam drugih informacija, na tome se radi', rekao je Rehn. 

Rehn, govoreći o svojoj inicijativi za rješavanje hrvatsko-slovenskog spora, ne rabi izraz posredovanje (engl: mediation), nego pomoć, olakšavanje u pronalaženju rješenja (engl: facilitation). 

To je naglasio i češki ministar vanjskih poslova Karel Scwarzenberg, rekavši da bi to 'radije nazvao pomoć, a ne posredovanje'. Schwarzenberg je rekao 'da dvije zemlje moraju bilateralno naći izlaz za to pitanje'. 

Povjerenik Rehn je prošli tjedan u Zagrebu i Ljubljani predstavio inicijativu da se bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari uključi u rješavanje problema. 

Prema toj zamisli Ahtisaari bi predsjedao skupinom stručnjaka koja bi pomogla u traženju rješenja za granično pitanje između Hrvatske i Slovenije.  

U Europskoj komisiji istaknuli su kako je sada na dvjema zemljama da se odluče jesu li spremne za takvu europsku pomoć. Prije toga trebale bi se dogovoriti o načinu i uvjetima za pomoć u rješavanju pitanja granice i o omogućavanju napretka u hrvatskim pristupnim pregovorima. 

Hina