naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska uspješno sudjeluje u programu Europa za građane

Hrvatska uspješno sudjeluje u novom europskom programu Europa za građane kojim se njih želi uključiti u proces europskih integracija i izgradnje europskog identiteta, kazano je u srijedu 28. siječnja u Zagrebu na informacijskom danu o tom programu.  

Hrvatska je u prvih godinu dana sudjelovanja u programu Europa za građane povukla četiri puta više novca od uloženog, odnosno više od 300 tisuća eura, istaknuo je Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade RH, koji je nositelj provedbe programa u Hrvatskoj. 

U sklopu programa širom zemlje organiziran je niz radionica na kojima je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, tiskani su razni informativni materijali i programski vodič, a na internetu je pokrenuta platforma za pronalaženje projektnih partnera u EU, kazao je. 

Osim toga, u suradnji s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva priprema se pokretanje fonda za sufinanciranje projekata iz tog programa, dodao je Vidačak. 

Šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert kazao je kako je program Europa za građane pokrenut kako bi se europskim građanima približio proces europskih integracija i uključilo ih se u kreiranje i provedbu europskih politika te izgradnju europskog identiteta.

Uspješno sudjelovanje Hrvatske u programu pokazuje da Europska unija vjeruje da će Hrvatska uskoro postati njezinom članicom, istaknuo je.  

Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović istaknuo je da civilno društvo ima primarnu važnost u informiranju javnosti o Europskoj uniji jer je ulazak u Uniju projekt čitavog društva. 

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija zato u suradnji s nevladinim organizacijama provodi niz informativnih aktivnosti o EU i sufinancira njihove projekte. Prošle je godine primjerice za 17 projekata nevladinih organizacija izdvojeno 240 tisuće kuna, kazao je.

Podsjetio je također na rad Zajedničkog savjetodavnog odbora EU i Hrvatske, kojim je u veljači 2007. uspostavljena institucionalna suradnja civilnog društva u Hrvatskoj i EU. 

Zajednički savjetodavni odbor EU i Hrvatske čine predstavnici Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EESC) i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca, sindikata i organizacija civilnog društva.  

Program Europa za građane uspostavljen je 2007., a do 2013. raspolaže s proračunom od 215 milijuna eura. Za Hrvatsku je otvoren od listopada 2007.  

Program provodi Izvršna agencija za obrazovne, audiovizualne i kulturne politike (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency - EACEA), za koju je nadležna Opća uprava Europske komisije za obrazovanje i kulturu.

Hina