naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda s hrvatskim dužnosnicima: spor Zagreba i Ljubljane je pravno pitanje

Granični spor između Slovenije i Hrvatske pravno je pitanje za koje postoje međunarodni zakoni koji ga reguliraju, rekao je u petak 30. siječnja u Zagrebu izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.  

Riječ je o pravnom pitanju i ne smijemo zaboraviti da postoje međunarodni zakoni koji to pitanje reguliraju, a možda postoji i određeni politički interes koji se može riješiti, rekao je Swoboda u izjavi za novinare nakon sastanka. 

Swoboda je ocijenio da će iduća dva tjedna biti kritična i izrazio opreznu nadu da će se pronaći smjernice prema rješenju. 

Sve će strane nastaviti razgovarati, rekao je Swoboda i dodao kako će osobno pokušati pridonijeti razradi prijedloga europskog povjerenika za proširenje Ollija Rhena kako bi on bio prihvatljiv objema stranama. 

Neovisno o tome koliko mogu pomoći međunarodno posredovanje i međunarodni sud, naglasio je izvjestitelj EP za RH, dvije se strane moraju dogovoriti o proceduri i pronaći se u smjernicama. 

'Osobito se to odnosi na Hrvatsku koja, iako još nije članica EU, ima punu potporu jako mnogo zemalja članica i zastupnika u Europskom parlamentu' kazao je Swoboda. 

Novinarima je rekao kako je premijera Sanadera izvijestio o tome da je njegovo izvješće o Hrvatskoj u Vanjskopolitičkom odboru EP prihvaćeno gotovo jednoglasno, pri čemu su za njega glasovali i neki eurozastupnici iz Slovenije koji su 'izrazili simpatije prema Hrvatskoj', ocijenivši to dobrim znakom. Izvješće bi Europski parlament trebao usvojiti u ožujku. 

Hannes Swoboda rekao je kako se na unutarnjem planu u Hrvatskoj vidi snažan napredak u mnogim područjima. 'Iako posao još nije dovršen, napredak je velik i zato je izvješće o Hrvatskoj pozitivno', naglasio je. 

Hrvatski premijer Ivo Sanader izvijestio je Swobodu i voditelja delegacije EK u Hrvatskoj Vincenta Degerta, koji je nazočio sastanku, da će Hrvatska učiniti sve što može kako bi, u skladu s ranije planiranim, ispunila sva mjerila za zatvaranje svih poglavlja predviđenih tijekom mandata češkog predsjedništva EU-a, ocijenivši kako bi idealno bilo da se to učini do kraja ožujka. 

'Slovenska blokada pregovora i neizglasavanje ratifikacije pristupnog sporazuma NATO-u Hrvatsku neće omesti u tome da odradi svoj posao', kazao je Sanader dodavši kako Hrvatska zna što radi i kako je u stalnom kontaktu s partnerima EU-u i NATO-u. 

Hrvatski premijer spreman je, prema vlastitim riječima, razgovarati sa slovenskim kolegom i sve će učiniti da se blokada završi. No ponovio je kako Hrvatska neće prihvatiti situaciju u kojoj neka članica pokušava ucijeniti svojeg susjeda kako bi iskoristila situaciju u kojoj se nalazi, a to su pregovori.  

'Kao što je Swoboda rekao, postoji pravo, postoje međunarodne i institucije UN-a i njihovi pravorijeci pravno su obvezujući. Taj instrument treba koristiti', osobito stoga što su se dvije zemlje o tome dogovorile na Bledskom sastanku (između premijera Sanadera i tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše), kazao je. 

Swobodu je primio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić s kojim se suglasio da otvorena bilateralna pitanja između Hrvatske i Slovenije treba rješavati u europskom duhu te da je za početak vrlo važno obnoviti izravnu komunikaciju.  

Sastao se također s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem te posjetio Hrvatski sabor kojemu je predstavio svoje izvješće. 

Ministar Jandroković u razgovoru je naglasio da će Hrvatska odlučno nastaviti reforme u ključnim područjima kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala te preustroj brodogradnje kako bi ispunila obveze za punopravno članstvo u Europskoj uniji. 

Swobodu su u Saboru primili potpredsjednica Hrvatskoga sabora Željka Antunović, predsjednik saborskoga Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić i zamjenica predsjednika Odbora za europske integracije Dubravka Šuica. 

Hina