naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn: Hrvatska može završiti pregovore 2009. ali postoji nekoliko uvjeta

Hrvatska će moći dovršiti pristupne pregovore s Europskom unijom do kraja ove godine ako pojača napore u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, dovrši preustroj brodogradilišta i ako se uspostave mehanizmi za rješavanje graničnog spora sa Slovenijom, izjavio je povjerenik za proširenje Olli Rehn u intervjuu za Financial Times.  

'Ako pronađemo način postizanja napretka u pitanju oko granice i bude li Hrvatska intenzivno radila na ta dva reformska područja, onda je cilj dohvatljiv', rekao je Rehn, govoreći o neformalnom cilju da se pregovori s Hrvatskom dovrše do kraja ove godine.

'Ali, svakim danom se povećava opasnost da se kalendar pomakne', ističe Rehn u razgovoru koji je Financial Times objavio u četvrtak 5. veljače. 

Rehn je izrazio nadu da će skupina stručnjaka EU-a od najviše tri člana biti uspostavljena u sljedeća dva tjedna. Ona bi pripremila preporuke kako riješiti problem u čijem je središtu slovenski pristup međunarodnim vodama u Jadranu. 

Financial Times navodi da neki dužnosnici EU-a vide koristan presedan u činjenici da je Međunarodni sud pravde u Haagu ovoga tjedna okončao sličan problem između Rumunjske i Ukrajine, odredivši novu morsku granicu u Crnom moru.  

Međutim, slovenski i hrvatski pravni stručnjaci se ne slažu oko uvjeta na temelju kojih bi taj sud mogao donijeti presudu, navodi britanski dnevnik. 

'U ovom trenutku se pojačava negativna retorika u javnoj raspravi u obje zemlje. Zabrinuti smo zbog toga, ali ništa se fatalno nije dogodilo, tako da imamo razlog više pronaći rješenje', rekao je Rehn.(Hina) 

 

Više o tome:

Financial Times: Dispute threatens Croatia’s EU talks