naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska pomaže Albaniji na putu za EU

Predstavnici albanskog ministarstva financija boravili su u utorak i srijedu u Hrvatskoj u posjetu Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije kako bi pobliže upoznali decentralizirani sustav upravljanja pretpristupnim fondovima EU u Hrvatskoj za koji se Albanija tek priprema, priopćeno je u četvrtak 5. veljače iz te Agencije.  

Izaslanstvo od 10 djelatnika na čelu s Mirsom Titkom, v.d. ravnateljicom Središnje jedinice za financiranje i ugovaranje pri ministarstvu financija Albanije, primila je ravnateljica Agencije Marija Tufekčić. 

Ona je tom prigodom, kako se nastavlja u priopćenju, izrazila zadovoljstvo što albanskim kolegama može prenijeti iskustvo vezano uz organizaciju decentraliziranog sustava, uspostavu unutarnjih procedura, pravila javne nabave EU, ugovaranje projekata te cjelokupno financijsko upravljanje. 

'S ponosom možemo reći da uspješno ugovaramo projekte iz pretpristupnih fondova EU. Trenutno RH provodi više od 230 milijuna eura vrijednih projekata iz programa CARDS, PHARE i ISPA, a iste uspjehe želimo i vama', izjavila je Tufekčić. 

Njezina albanska kolegica izrazila je zahvalnost što je njezino izaslanstvo imalo prigodu čuti 'ova vrlo vrijedna iskustva i primjere dobre prakse jer smo u fazi uspostave sustava, a akreditacijski paket, odnosno dozvolu za rad, za prvu komponentu programa IPA Europskoj komisiji planiramo slati potkraj 2010. godine. Stoga se nadamo da ćemo u fazi u kojoj je sad Hrvatska, biti tijekom 2011. godine'.

Hrvatska je akreditaciju od Europske komisije za program PHARE i ISPA dobila u veljači 2006. godine, a za program IPA (komponente I, II, III i IV) u listopadu, studenom i prosincu prošle godine. 

Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, osnovana u veljači prošle godine, nadležna je za objavu natječaja, ugovaranje, plaćanje i provedbu projekata iz EU fondova. 

 

Više o tome: 

SAFU: Hrvatska pomaže Albaniji na putu prema Europskoj uniji