naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pahor: posredništvo jedina realna mogućnost za brzo rješenje slovensko-hrvatskog spora

Slovenski premijer Borut Pahor se u četvrtak 5. veljače u Londonu sastao s britanskim premijerom Gordonom Brownom, izjavivši nakon susreta da je Slovenija sklona varijanti da se prijeporno granično pitanje s Hrvatskom rješava posredništvom.  

'Po našoj ocjeni to je sada jedina realna mogućnost da se u razumno kratku vremenu riješi ili se predloži rješenje za granično pitanje', rekao je Pahor slovenskim novinarima u Londonu nakon susreta s Brownom, kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA.  

Pahor je dodao da unatoč načelnoj sklonosti tom prijedlogu, Slovenija, prije nego konačno odluči o mandatu posredničke skupine, želi dobiti 'cjelovitu sliku'.  

'Prije te odluke savjetovat ću se i u vladi, i s parlamentarnim političkim strankama. No smatram da je u ovom trenutku upravo posredništvo ne samo jedini nego i realan put da se riješi granično pitanje koje već 17 godina opterećuje odnose dviju država', rekao je Pahor, dodavši da bi ovaj put to konačno moglo i uspjeti.  

Pahor je dodao kako 'misli da su u Londonu s razumijevanjem prihvatili ono što smo im rekli'objašnjavajući slovenska stajališta u sporu s Hrvatskom.  

Pahor je u izjavi dodao da je s britanskim premijerom razgovarao o rješavanju gospodarske i financijske krize. 'Britanski premijer smatra da Slovenija krizu rješava na pravi način i da su naše mjere dobre', rekao je Pahor nakon susreta u Downing Streetu.  

Dodao je da je britanskog premijera pozvao da što prije posjeti Sloveniju koja i sama traži odgovore i mjere kako ubuduće spriječiti nastanak krize u bankarstvu i njezino prelijevanje najprije na područje financija, a onda i u realno gospodarstvo. S Pahorom su u Londonu bili i ministri financija i gospodarstva Franci Križanič i Matej Lahovnik. 

Slovenski mediji neslužbeno u četvrtak prenose da je Pahor predsjedniku vlade utjecajne članice EU-a iznio mišljenja i očekivanja Ljubljane o stajalištima europskih ustanova o hrvatsko-slovenskom sporu, stanju dijaloga s Hrvatskom te o inicijativi Europske komisije po kojoj bi se granični bilateralni prijepor rješavao uz pomoć tročlanog 'vijeća mudraca', a ne međunarodne sudske ustanove. 

Ljubljansko 'Delo' tvrdi da London neslužbeno ocjenjuje da ometanje Hrvatske na putu u EU 'nije dobro za stabilnost regije', ali da razumije i logiku Slovenije koja je blokadom pregovora 'izrazila svoje stajalište' u sporu.  

Isto tako, tvrde slovenski mediji, britanska vlada drži da bi inicijativa EK-a mogla pomoći jer se smatra vrlo poticajnim što se među mogućim posrednicima spominje Martti Ahtisaari kao iskusan pregovarač, ali podupire i svaku mogućnost rješenja o kojem bi se mogle dogovoriti dvije države.

Hina