naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenski mediji o mogućoj deblokadi Hrvatske prije pristupne konferencije

Uz Sloveniju koja zbog granice blokira nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, Zagreb bi mogao imati i teškoće s nekim velikim zemljama EU-a zbog navodno slabije suradnje s Haaškim sudom, a malo je vremena da se svi detalji posredništva koje dvjema zemljama predlaže Europska komisija riješe do pristupne konferencije koju će krajem ožujka organizirati češko predsjedništvo, iznose u ponedjeljak 9. veljače slovenski mediji.  

Slovenska novinska agencija STA objavila je poslijepodne, nakon što je objavljeno da će Češka pristupnu konferenciju organizirati 27. ožujka, mišljenje svog izvora u Europskoj komisiji prema kojemu postoji nada da bi do tada ipak 'moglo doći do pomaka' u nastojanju da se otklone slovenske zadrške u pogledu granice. 

I Hrvatska i Slovenija načelno podržavaju posredničku ulogu Europske komisije preko tročlanog 'vijeća mudraca', ali je iz dosadašnjih izjava vidljivo da različito gledaju na to kako bi se to posredništvo odvijalo i u kojem vremenskom okviru, navodi slovenska agencija. 

STA navodi da informacijama koje su do sada objavljene Slovenija smatra da bi posrednička skupina 'dala prijedlog za rješenje pitanja granice', dok hrvatska stajališta navode da bi takva skupina 'predložila kako naći put do rješenja u okviru međunarodnog prava'. 

Prijedlog o posredništvu trenutačno se dogovara, ali ide u pravcu da bi Hrvatska nastavila pristupne pregovore odmah nakon što obje države prihvate sporazum o posredništvu. 

'No, posredništvo nije obvezujuće (rješenje), pa se postavlja pitanje bi li dvije države na kraju poštovale prijedlog rješenja koji bi dala posrednička skupina', navodi u prilogu o fiksiranju datuma za pristupnu konferenciju pod predsjedanjem Češke STA koja procjenjuje da bi Slovenija, ako prijedlog ne bi bio obvezan i ako bi posredništvo teklo zajedno s nastavkom hrvatskih pristupnih pregovora, na kraju 'mogla biti u istoj situaciji u kojoj je i sada'. 

Ljubljanski dnevni list 'Indirekt' - blizak vladajućim strankama - u ponedjeljak je objavio prilog u kojemu se tvrdi da Slovenija nije izolirana u blokadi hrvatskih pristupnih pregovora jer se javljaju i zadrške većih članica EU-a o tome može li Hrvatska nastaviti i ove godine zaključiti tehnički dio pregovora s EU-om. 

'Za Hrvatsku postaje neugodno i mišljenje nekih većih i utjecajnijih članica koje nisu zadovoljne hrvatskom suradnjom s Haškim sudom u slučaju suđenja generalu (Anti) Gotovini', navodi list, tvrdeći da je riječ da je sporna dokumentacija, odnosno tzv. topnički dnevnici Hrvatske vojske iz Domovinskog rata. 

'Riječ je o Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, a u određenoj mjeri i Francuskoj', navodi list popis zemalja koje su navodno rezerviranije u pogledu okončanja pregovora s Hrvatskom ove godine. 

List navodi da je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar proteklog tjedna u Bruxellesu grupu makedonskih novinara razuvjeravao da se može praviti usporedba grčkog odnosa prema Makedoniji i slovenskog prema Hrvatskoj, kad su u pitanju euroatlantske integracije.

Grčka trenutačno ne blokira Makedoniju prema Europskoj uniji nego se tehnički radi o tome da Europska komisija još nije prihvatila prijedlog izvješća o napretku Makedonije koji će onda biti prihvatljiv svim državama članicama, pojasnio je Žbogar, prenosi Indirekt.

Hina