naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn pozdravio najavu susreta Sanadera i Pahora

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozdravio je u ponedjeljak 23. veljače u Bruxellesu najavu susreta premijera Hrvatske i Slovenije u utorak u Mokricama i izrazio nadu da bi on mogao pomoći u postizanju dogovora oko uključivanja EU-a u rješavanje pitanja granice i blokade hrvatskih pristupnih pregovora.  

'Drago mi je da će se premijeri sastati, to je pozitivan znak i nadam se da će nam to pomoći da postignemo rezultate u vezi s europskom pomoći', izjavio je Rehn prije sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na kojem će se tijekom radnog ručka razgovarati o proširenju i europskoj perspektivi zapadnog Balkana. 

Upitan očekuje li na sastanku u utorak u Mokricama, gdje će se sastati hrvatski i slovenski premijer Ivo Sanader i Borut Pahor, dogovor o uvjetima uključivanja stručne skupine pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, Rehn je rekao da odgovor prepušta dvojici premijera. 'Bolje da premijeri sami odrede svoje ciljeve i onda ih postignu', odgovorio je Rehn. 

Povjerenik nije odgovorio na pitanje o mogućem sastanku s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom u ponedjeljak u Bruxellesu, o čemu se proteklih dana nagađalo ali ga nitko službeno nije potvrdio. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Žbogar izjavio je prije početka sastanka šefova diplomacija EU-a da bi sutrašnji susret u Mokricama mogao pomoći u uspostavi bolje komunikacije među državama. 'To je prvi informativni sastanak. Mi ćemo se usredotočiti na to da uspostavimo komunikaciju i bolju suradnju u budućnosti', rekao je Žbogar.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels ups pressure over Slovenia-Croatia dispute