naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prvi dan sastanka parlamentaraca Hrvatske i EU-a

Hrvatska se mora nastaviti baviti pregovaračkim poglavljima, posebice jer se 2009. godine može ostvariti zacrtano tehničko zaključenje pregovora, dok bilateralni sporovi između Slovenije i Hrvatske moraju ostati izvan tog okvira, rečeno je u ponedjeljak 23. veljače u Hrvatskom saboru gdje je započeo dvodnevni 9. sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska - Europska unija.  

'Ništa nije važnije od toga da nastavimo pregovore, posebice jer se 2009. godine može ostvariti zacrtano tehničko zaključenje pregovora, a bilateralna pitanja Hrvatske i Slovenije su nešto što je odvojeno od toga', izjavio je predsjednik izaslanstva Europskog parlamenta Pal Schmitt, supredsjedatelj sastanka. 

'Bilateralni problem ne ulazi u pravnu stečevinu EU-a', rekao je češki veleposlanik Karel Kuhnl čija zemlja trenutno predsjeda Unijom. Po njegovim riječima, Hrvatska je u zadnjih 12 mjeseci učinila značajne napore i ostvarila veliki napredak i Češka će sve učiniti da ubrza pregovore u finalnoj fazi. 

Premda je ustvrdio da je 'usklađenost s EU vrlo visoka', nije propustio ukazati na važnost reforme pravosuđa i javne uprave te suradnje s haaškim sudom. 

Šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert također je kazao da Komisija 'jasno razlikuje pregovore vezane za 'acquis' i bilateralne probleme koji moraju ostati izvan toga'. 

Glavni pregovarač s EU, Vladimir Drobnjak, najavio je za 27. ožujka međuvladinu konferenciju o pristupanju na kojoj bi Hrvatska mogla ostvariti velik napredak ako se riješi problem slovenske blokade. 

Predsjednik izaslanstva Hrvatskog sabora pri Zajedničkom parlamentarnom odboru Mario Zubović, također supredsjedatelj sastanka, istaknuo je odlučnost svih državnih tijela da Hrvatska zaključi pregovarački proces onako kako je planirano, do kraja 2009. godine.  

U nastavku je ministar pravosuđa Ivan Šimonović upoznao nazočne sa zakonskim i organizacijskim mjerama koje Hrvatska poduzima na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.  

Glede zakonskih mjera, ministar je, između ostalih, najavio proširenje nadležnosti policije i državnog odvjetništva, donošenje novog zakona o javnoj nabavi, zaštitu 'zviždača' i usvajanje odredbe kaznenog zakona prema kojoj bi se osobama osuđenim za organizirani kriminal i korupciju oduzimala imovina. 

'Smatrat će se da je cijela imovina stečena na nezakonit način, osim ako se ne dokaže suprotno', kazao je Šimonović. 

Među organizacijske je mjere istaknuo osnivanje posebnih 'uskočkih' odjela na županijskim sudovima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu koji bi se bavili isključivo organiziranim kriminalom i korupcijom, a koji bi s radom trebali početi 1. ožujka. Šimonović je kazao da će predstaviti 59 sudaca koji će suditi na ta četiri suda.

'Ta će suđenja imati prioritet', kazao je ministar i najavio i izmjene Ustava jer će Hrvatska, primjerice, morati početi primjenjivati europski uhidbeni nalog. 

U svom govoru, Šimonović je naglasio da sve mjere u borbi protiv kriminala neće biti dovoljne ukoliko ne bude šire potpore građana. 

'Pitanje je nacionalnog dostojanstva i dostojanstva pojedinca da ne prihvaća korupciju i da aktivno djeluje protiv nje', zaključio je Šimonović. 

Što se reforme pravosuđa tiče, podsjetio je da je Akcijskim planom predviđeno 170 mjera, ali da se sve svodi na to da 'pravda mora biti brza, nepristrana i svima dostupna'.

Sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora Republika Hrvatska-Europska unija nastavlja se u utorak, a izjave za novinare dat će supredsjedatelji Zubović i Schmitt.(Hina)

 

Više o tome:

Hrvatski sabor: Zajednički parlamentarni odbor Republika Hrvatska – Europska unija zaključio prvu radnu sjednicu 9. sastanka Odbora