naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Britanski europarlamentarac savjetovao Zagrebu da se odrekne mogućnosti veta na buduća proširenja

Zastupnik britanskih laburista u Europskom parlamentu Richard Howitt smatra da bi se Hrvatska trebala dobrovoljno odreći mogućnosti da stavi veto na buduća proširenja EU što bi bio pozitivan odgovor na slovensku blokadu njezinih pristupnih pregovora, piše u srijedu 25. veljače  europski web portal EurActiv.  

Howitt, koji je u ponedjeljak i utorak sudjelovao u Zagrebu na sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Hrvatska, rekao je da je hrvatskim čelnicima savjetovao da Zagreb dobrovoljno odustane od svog prava da stavi veto na buduće proširenje na zemlje zapadnog Balkana 'kako bi dobio moralno visoki položaj u sporu sa Slovenijom'. 

Hrvatski premijer Ivo 'Sanader i glavni pregovarač (Vladimir Drobnjak) nisu rekli 'ne', prenosi EurActiv Howitta u tekstu pod naslovom 'Hrvatska dobila savjet da zauzme 'moralno dominirajući' položaj u sporu sa Slovenijom'. 

Howitt je pozvao na zaključivanje pravno obvezujućih sporazuma unutar zemalja zapadnog Balkana kako bi se spriječili slični problemi u regiji u budućnosti, a imajući u vidu probleme koje primjerice imaju Grčka i Makedonija ili Cipar i Turska. Upravo zbog takvih situacija cijeli je proces proširenja u opasnosti, kazao je. 

Također je rekao da ako Hrvatska nastavi ustrajati na rješavanju prijepora sa Slovenijom pred Međunarodnim sudu u Hagu, a Slovenija na političkom rješenju kroz EU, to bi moglo odgoditi ulazak Hrvatske u Uniju za čak pet godina, koliko će trebati do konačne odluke Suda.

Ni jedna zemlja koja je ušla u EU ne bi smjela koristiti svoj uspjeh priključivanja Uniji kako bi onemogućila svoje susjede, zaključio je. 

Upitan o pokušajima organiziranja referenduma u Sloveniji o priključivanju Hrvatske NATO-u, Howitt je rekao da 'širom Europe postoji ludilo referenduma' koje blokira proces proširenja, ne samo Hrvatskoj i ne odnosi se samo na Europsku uniju. 

Iako ne vjeruje da će se u Sloveniji prikupiti 40 tisuća potpisa, Howitt je izrazio žaljenje zbog takvog razvoja događaja.  

'Unutarnji europski spor, kada američki predsjednik Obama dođe na prvi summit NATO-a u travnju, poslat će krivi signal o našoj kolektivnoj sposobnosti da osiguramo mir i sigurnost u svijetu', rekao je. 

'Perspektiva predstavljanja razjedinjene Europe na prvom summitu NATO-a s američkim predsjednikom Obamom izrazito je neugodna za Europu i za sliku koju želimo imati u svijetu, i mislim da će Slovenija snositi (posljedice), unutar Europe, ako taj referendum bude održan', prenosi portal Howittove riječi. 

 

Više o tome:

EurActiv: Croatia advised to 'morally dominate' conflict with Slovenia