naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Dio zemalja članica EU-a zatražio dodatno vrijeme za poglavlje pravosuđa

Skupina zemalja članica Europske unije zatražila je tijekom rasprave na radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje koja se ticala poglavlja Pravosuđe i temeljna prava dodatno vrijeme kako bi od glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza dobila potvrdu da Hrvatska ispunjava svoje obveze u pogledu dostavljanja dokumenata koje tužiteljstvo traži u slučaju Gotovina, Čermak i Markač, doznaje se u srijedu 25. veljače iz diplomatskih izvora.  

Radna skupina za proširenje raspravljala je u utorak o mogućnosti otvaranja pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava u sklopu nastojanja češkog predsjedništva da se to poglavlje otvori na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju zakazanoj za 27. ožujka.  

Po diplomatskim izvorima, zemlje članice su se u tom pitanju podijelile u tri skupine.  

Prva skupina predvođena Nizozemskom i Velikom Britanijom smatrala je da sada nije vrijeme da se Hrvatskoj uputi poziv za dostavljanje pregovaračkog stajališta i tražila dodatno vrijeme od nekoliko tjedana kako bi se od Brammertza dobila potvrda da Hrvatska ispunjava ono za što se dogovorila s haškim tužiteljima, to jest da uđu u trag dokumentima koji su sada nedostupni ili da utvrdi tko je te dokumente zadnji posjedovao. 

Druga skupina smatrala je da Hrvatskoj treba odmah uputiti pozivnicu za dostavljanje pregovaračkog stajališta jer su zadovoljne nedavnim Brammertzovim istupom na COREPER-u kada je haški tužitelj ustvrdio da je Hrvatska učinila pozitivan korak pošto je identificirano da postoje 23 dokumenta koje tužiteljstvo traži a hrvatska se vlada obvezala da će pronaći ili te dokumente ili osobe koje su ih posjedovale. 

Treća skupina zauzela se da se Hrvatskoj uputi pozivnica za dostavu pregovaračkog stajališta uz prateće pismo u kojem bi se od Zagreba tražilo da ispuni ono što je dogovoreno s Brammertzom. 

Europska komisija još je u prosincu potvrdila da je Hrvatska u ovom poglavlju ispunila mjerila za otvaranje.  

Ocjenu Komisije nakon toga trebaju verificirati zemlje članice, a onda predsjedništvo EU-a u ime zemalja članica šalje Hrvatskoj poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište.  

Nakon toga EU treba dogovoriti zajedničko pregovaračko stajalište i tek onda se pregovori mogu otvoriti.  

Prema diplomatskim izvorima, nitko u raspravi nije spominjao blokadu toga poglavlja, želeći se distancirati od slovenske blokade pregovaračkih poglavlja. 

Slovenija je na tom sastanku blokirala zatvaranje još jednog poglavlja - Pravo trgovačkih društava. 

Hina