naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija pozdravila slovensku odluku o prihvaćanju posredništva

Europska komisija pozdravila je u četvrtak 26. veljače načelnu odluku slovenske vlade o prihvaćanju posredništva Europske komisije kao koraka koji bi mogao pomoći u rješavanju graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora.  

'Povjerenik (za proširenje) Olli Rehn pozdravlja odluku slovenske vlade kao daljnji korak prema europskoj pomoći u rješavanju graničnog pitanja i nastavku hrvatskih pristupnih pregovora', rekla je Rehnova glasnogovornica Krisztina Nagy, zamoljena da komentira odluku slovenske vlade. 

'Povjerenik Rehn očekuje da će se uskoro nastaviti razgovor s dvojicom ministara vanjskih poslova kako bi se dogovorili o uvjetima za takvu europsku pomoć', dodaje Krisztina Nagy. 

Komisija međutim ne spominje izraz 'medijacija', nego i dalje govori o 'europskoj pomoći (engl. European facilitation)', a slovenska strana stalno rabi izraz medijacija ili posredništvo. 

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je njegova vlada 'prihvatila zaključak da je načelno suglasna s prijedlogom Europske komisije za rješavanje pitanja granice s Republikom Hrvatskom medijacijom (posredništvom)' i da inicijativu Europske komisije vidi kao proces u kojemu će 'posrednici pomagati dvjema državama da odrede granicu na kopnu i na moru'. 

Povjerenik za proširenje Olli Rehn u siječnju je predložio da se u rješavanje hrvatsko-slovenskog bilateralnog graničnog prijepora, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore, uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija. Uvjet za uključenje te skupine jest da se dvije zemlje dogovore o uvjetima pod kojima bi ona djelovala, a Komisija nikad nije rekla da bi ta skupina trebala predložiti kuda treba ići granična crta. 

Hrvatski premijer Ivo Sanader u četvrtak je najavio da će se u ponedjeljak u Banskim dvorima održati sastanak s Predsjednikom Republike i čelnicima parlamentarnih stranaka na kojem će se razmotriti odnosi sa Slovenijom i moguća rješenja za prekid slovenske blokade hrvatskih pregovora o članstvu u EU. 

Premijer će na sastanku, koji saziva zajedno s predsjednikom države Stjepanom Mesićem kao sukreatorom vanjske politike, sudionike izvijestiti o sadržaju i tijeku nedavna razgovora sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom te inicijativi Europske komisije za rješavanje graničnog spora. 

Sanader je ponovio stajalište vlade koja pozdravlja uključenje EK-a u pokušaj rješavanja spora, ali i smatra kako oba hrvatsko-slovenska povjerenstva (za utvrđivanje prijepornih točaka na granici te za pripremu pravnog okvira za izlazak pred Međunarodni sud pravde u Haagu) trebaju nastaviti rad. 

Istaknuo je kako vlada drži da se povjerenstva trebaju sastati barem još jednom, jer je potrebno odrediti koje su to prijeporne granične točke, inače se, napomenuo je, neće znati koji je predmet procedure. Sanader je ponovio da će vlada ustrajati u stajalištu da pregovori o članstvu u EU ne mogu biti blokirani zbog otvorenih bilateralnih pitanja.

Povjerenik Rehn je nedavno izjavio da bi se dvije zemlje trebale očitovati o europskoj ponudi najkasnije u prvom tjednu ožujka, jer je sljedeća Međuvladina konferencija o pristupu zakazana za 27. ožujka na kojoj bi se, bude li dogovora, mogao postići velik napredak u hrvatskim pregovorima. 

Hrvatska od početka ustraje u činjenici da je granični spor bilateralno pitanje, koje nije riješeno još od stjecanja neovisnosti Slovenije i Hrvatske te da takva pitanja nikad u povijesti EU-a nisu bila predmetom pristupnih pregovora. Hrvatska traži da se to pitanje makne s dnevnog reda pregovora o članstvu u EU i da o prijeporu odluči Međunarodni sud pravde u Haagu ili neki drugi međunarodni sud te da se obje države unaprijed obvežu da će poštivati sudski pravorijek. 

Za Sloveniju izlazak pred sud nije prihvatljiva mogućnost, jer ne želi da se spor rješava samo po odredbama međunarodnog prava, već zahtijeva da se pitanje riješi političkom odlukom, bilateralno ili posredovanjem, koja bi se temeljila na konceptu "pravednosti", a ne prava. Susjedna država također traži da se to pitanje na takav način riješi do kraja ove godine, prije nego Hrvatska uđe u EU. 

Hina