naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Bruxelles: Pitanje slovenske blokade dominiralo konferencijom o Hrvatskoj

Pitanje slovenske blokade pristupnih pregovora s Hrvatskom te rješavanje bilateralnog graničnog prijepora medijacijom ili pred Međunarodnim sudom pravde potpuno je dominiralo konferencijom o Hrvatskoj kao sljedećoj članici EU-a koja je u utorak 3. ožujka održana u Bruxellesu.  

Internetski portal EUobserver i Poslovno vijeće EU-Hrvatska (Croatia-EU Business Council - CEUBC) organizirali su u utorak konferenciju 'Hrvatska, sljedeća članica EU-a i izazovi pred njom', na kojoj su se okupili ključni ljudi u EU-u zaduženi za proširenje te predstavnici hrvatske vlade i poslovnih zajednica. 

Povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je Hrvatsku i Sloveniju da daju jasan odgovor na inicijativu Europske komisije da se u rješavanje bilatateralnog graničnog prijepora i nastavka pristupnih pregovora s Hrvatskom uključi stručna skupina pod vodstvom Marttija Ahtisaarija, 'bez nemogućih uvjeta, koji praktički znače' odbijanje te inicijative. 

'Očekujem od obje zemlje odgovor na našu inicijativu, bez nemogućih uvjeta, koji praktički znače odbijanje. U suprotnom, vrlo sam zabrinut da bi Hrvatska mogla biti spriječena da zaključi pregovore u predviđenom vremenu. Pokušavam ostati uvjeren da će takav realizam prevladati i da će omogućiti Hrvatskoj da zaključi pristupne pregovore na vrijeme', rekao je Rehn. 

Na pitanje hoće li smatrati pozitivnim odgovor Hrvatske ako ona prihvati medijaciju koja bi trebala pripremiti izlazak pred međunarodni sud, Rehn je rekao da očekuje 'vrlo skoro odgovor Hrvatske', te da će 'taj odgovor biti konstruktivan i pozitivan bez pridodavanja nemogućih uvjeta'. 

Rehn je ponovio da je Komisija oduvijek govorila da je slovensko-hrvatski spor bilateralno pitanje, koje je postalo europski problem. Najavio je da će se vrlo skoro sastati s ministrima vanjskih poslova dviju zemalja kako bi razgovarali o tome 'kako riješiti granično pitanje i omogućiti nastavak pristupnih pregovora s Hrvatskom'. 

Zastupnica Europskog parlamenta iz redova Europske pučke stranke (EPP) Doris Pack istaknula je da se pitanje granice jedino može riješiti na Međunarodnom sudu pravde u Haagu i pozvala Sloveniju da prihvati taj sud. 

'Jedino rješenje može biti odlazak na sud, jer ni Slovenija ni Hrvatska ne mogu odustati od svojih stajališta. Nemam ništa protiv medijacije, ali ona ne može riješiti pravni problem. Medijacija može pomoći da se dođe do zajedničkog polazišta za odlazak na sud', rekla je Doris Pack. 

Sličnog je mišljenja i bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, koji ističe da je medijacija prihvatljiva ako se odnosi na otvorena politička pitanja poput izlaska na otvoreno more, ekologije ili ribarstva, ali kroz medijaciju se ne može crtati granica. 'Ako se medijacija bude bavila crtanjem granice to je onda međunarodna arbitraža, a Hrvatska ne može prihvatiti da se medijacija pretvori u arbitražu. Hrvatska, kada je u pitanju crtanje granice na moru, može samo prihvatiti Međunarodni sud pravde', rekao je Granić.

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle je rekao da se 'u političkim razgovorima treba naći rješenje kako bi se odstranile prepreke koje su dovele do slovenske blokade' hrvatskih pristupnih pregovora. 

Glavni hrvatski pregovorač Vladimir Drobnjak zauzeo se za razdvajanje pristupnog procesa od otvorenih bilateralnih pitanja oko granice, koji se trebaju rješavati pred Međunarodnim sudom pravde. 

On je rekao da će hrvatska Vlada uskoro objaviti svoje stajalište o inicijativi Europske komisije i naglasio da Hrvatska unatoč sadašnjim poteškoćama u pregovorima nastavlja s radom na ispunjavanju svih uvjeta koji su potrebni za članstvo u EU-u. (Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Rehn: EU mediation Croatia's only chance to stick to accession timetable