naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kacin bi da rezolucija o Hrvatskoj u EP-u podupre posredništvo

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin podnio je u srijedu 4. ožujka amandman na prijedlog rezolucije o Hrvatskoj u kojem traži da se članak o potpori rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog bilateralnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde zamijeni novim tekstom - o potpori posredništvu Europske komisije za rješavanje toga pitanja.  

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se 'pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor'.  

O tom prijedlogu rezolucije sljedeći će se tjedan u Strasbourgu glasovati na plenarnom zasjedanju EP-a, a zastupnici do ponedjeljka imaju rok za podnošenje amandmana. 

Kacin želi da se Posseltov amandamn zamijeni sljedećim tekstom: 'Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima'. 

Kacin je u pismu parlamentarnom izvjestitelju za Hrvatsku Hannesu Swobodi naveo da je njegov prijedlog prihvaćen u njegovoj političkoj skupini - Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE) i da amandman supotpisuje i zastupnik Istvan Szent-Ivanyi, koji je u ALDE-u zadužen za Hrvatsku. 

U pismu Swobodi Kacin navodi da Posseltov amandman 'više nije relevantan'. 

Taj amandman više 'nije relevantan. Države se u godinu dana nisu mogle dogovoriti o sadržaju i načelima po kojima bi odlučivao Međunarodni sud pravde u Haagu. Stoga je slovenski dio ekipe stručnjaka završio svoj posao, a njezin je predsjednik već odstupio'. 

S druge strane, navodi Kacin, 'inicijativa Europske komisije, odnosno povjerenika Rehna za što brži početak posredovanja dobrodošla je, obećava i dovoljno je fleksibilna te relativno brza'. 

Vanjskopolitički odbor EP-a u prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske izrazio je 'duboko žaljenje' što su pristupni pregovori blokirani zbog bilateralnog problema sa Slovenijom. Prijedlog rezolucije prihvaćen je s 55 glasova za, dva protiv i jednim suzdržanim glasom. 

Hina