naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn pozvao Sloveniju i Hrvatsku da prihvate pomoć Komisije

Europska komisija od Slovenije i Hrvatske očekuje da će prihvatiti ponudu o pomoći posredničke skupine u rješenju graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, izjavio je u četvrtak 5. ožujka u razgovoru za Slovensku televiziju povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn.  

'Očekujemo konstruktivnu suradnju u europskom duhu i duhu dobrosusjedstva, stajalište okrenuto u budućnost, a ne u prošlost', rekao je Rehn za emisiju 'Odmevi'. 

Rehn nije želio izravno odgovoriti na pitanje što misli o stajalištu Slovenije da granično pitanje treba riješiti do ulaska Hrvatske u EU, niti da li od Slovenije očekuje da odmah deblokira hrvatske pristupne pregovore, čim se prihvati rad posredničke skupine. 

'Stajalište Europske komisije je da se radi o bilateralnom pitanju koje kao takvo treba i tretirati, ali to je pitanje postalo i europskim pitanjem iako nije izravno povezano s pregovorima i ulaskom Hrvatske u EU', rekao je Rehn. 

Dodao je da će se mandat i ciljevi pomoći koje nudi Europska komisija odrediti u dijalogu s obje države. 

Rehn je ipak kazao kako bi bilo bolje da se spor riješi prije nego kasnije iako je odbio odgovoriti treba li to pitanje biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU. Isto tako, nije jasno odgovorio na upit da li će posrednici, kako to očekuje Slovenija, dati prijedlog kako riješiti granično pitanje, odnosno odrediti graničnu crtu u dijelu u kojemu je za jednu ili drugu stranu sporna. 

Hina