naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska prihvatila prijedlog Europske komisije

Hrvatska će prihvatiti inicijativu Europske komisije o posredovanju skupine na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem, no ona bi trebala Hrvatskoj i Sloveniji pomoći da oblikuju Prijedlog o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ).

'Posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, te u formuliranju prijedloga rješavanja ostalih pitanja'.

Hrvatska pozdravlja i prihvaća inicijativu koju je iznio povjerenik za proširenje EU Olli Rehn te dodaje da 'u skladu s dosadašnjom praksom i temeljnim načelima djelovanja EU, Hrvatska očekuje trenutačnu deblokadu svojih pristupnih pregovora'.

Premijer Ivo Sanader u izjavi novinarima još je jednom potvrdio kako Hrvatska očekuje deblokadu čim Ahtisaarijeva komisija počne s radom, naglasivši da bi pregovore odmah trebalo deblokirati jer oni nemaju veze s graničnim pitanjima.

Sanader je naglasio kako postavljeni uvjet ne smatra neispunjivim. 'Mislimo da je to moguć uvjet, a kako će to ocijeniti netko drugi, to nije naša stvar. Međutim, ovdje vidite suglasnost cjelokupne hrvatske politike oko toga da se i dalje poštuju načela djelovanja EU, a jedno od temeljnih načela je načelo solidarnosti i načelo neucjenjivanja', kazao je Sanader novinarima.

Rehn je nedavno kazao kako očekuje da će i Slovenija i Hrvatska prihvatiti posredništvo skupine 'bez postavljanja nemogućih uvjeta'.

Na pitanje kako misli riješiti blokade u pojedinim poglavljima koje dolaze i iz drugih članica EU, Sanader je ustvrdio da takve blokade ne postoje.

'To je netočna informacija. Nisu blokirani pregovori. Postojale su neke rezerve, ali blokade nema', kazao je Sanader.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar ocijenio je u ponedjeljak u Ljubljani da je hrvatsko stajalište o posredništvu pozitivan korak naprijed, ali je upozorio da je taj korak možda premalen i dodao da očekuje više pojedinosti na sutrašnjem sastanku u Bruxellesu s hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Jandrokovićem i europskim povjerenikom Rehnom.

'Pristanak Hrvatske na medijaciju s određenim uvjetima predstavlja pozitivan korak naprijed, ali je taj korak možda premalen', rekao je slovenski ministar. Žbogar je na kraćoj konferenciji za novinare kazao da 'ako je konačno stajalište onakvo kako je preneseno u izjavi za javnost, onda Hrvatska sužava mogućnosti uspjeha medijacije'.

Slovenija je načelno prihvatila Rehnovu inicijativu po kojoj bi stručna skupina na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem trebala pomoći u rješavanju graničnog spora i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora.

Proučavamo pojedinosti i hrvatskog i slovenskog stajališta, a naravno svaka vrsta europske pomoći temeljit će se na međunarodnom pravu i sudskoj praksi", izjavio je u Bruxellesu povjerenik Rehn.

Hina