naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković, Žbogar i Rehn o uvjetima posredništva

Povjerenik za proširenje Europske unije Olli Rehn i ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordan Jandroković i Samuel Žbogar završili su u utorak, 10. ožujka, trosatni razgovor bez konkretnih rezultata o prijedlogu Europske komisije za posredovanje u rješavanju graničnog spora dviju zemalja i nastavka pristupnih pregovora Hrvatske i dogovorili daljne sastanke.

Tijekom razgovora oni su razmotrili mogućnosti dogovora o konkretnim uvjetima europskog posredništva i 'dogovorili se da će nastaviti razgovore u bliskoj budućnosti', kaže se u kratkom priopćenju Europske komisije nakon razgovora.

Komisija u priopćenju dodaje da joj je cilj 'olakšati rješavanje graničnog pitanja i paralelno s tim odblokirati hrvatske pristupne pregovore kako bi Hrvatska mogla ispuniti cilj tehničkog završetka pregovora do kraja ove godine'.

Rehn je u ponedjeljak pozdravio činjenicu što su obje zemlje poduprle njegovu inicijativu i istaknuo da se sada treba dogovoriti o uvjetima posredništva te rekao da se svako posredništvo mora temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi.

Hrvatska i Slovenija prihvatile su njegovu inicijativu da se u rješavanje otvorenog graničnog pitanja, zbog kojeg Ljubljana blokira hrvatske pristupne pregovore, uključi stručna skupina pod vodstvom bivšega finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija, ali su glede mandata u kojem bi djelovala posrednička skupina jako udaljene.

Hrvatska smatra da posrednička skupina treba pomoći dvjema državama u oblikovanju prijedloga sporazuma o iznošenju graničnoga spora pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu dok Slovenija traži da posrednička skupina odredi graničnu crtu polazeći od stanja zatečena 25. lipnja 1991., na dan proglašenja neovisnosti dviju zemalja, da se odlučuje o cjelokupnoj morskoj i kopnenoj granici i da se poštuje načelo pravičnosti.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda i zastupnik Europske pučke stranke u Europskom parlamentu Bernd Posselt poduprli su hrvatski stav da bi posredništvo koje je predložila Europska komisija u hrvatsko-slovenskom graničnom sporu trebalo voditi prema deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i rješenju spora pred međunarodnim sudom.

Hina