naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Parlament za ograničene ovlasti budućeg predsjednika Europskog vijeća

Zastupnici Europskog parlamenta zauzeli su se ovaj tjedan za manje ovlasti budućeg predsjednika Europskog vijeća, za razliku od nekih članica koje tu dužnost zamišljaju upravo suprotno.

Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta suglasio se u ponedjeljak, 9.ožujka da predsjednik Europskog vijeća, s mandatom od najviše pet godina kako predviđa Lisabonski ugovor, ne bi trebao govoriti u ime cijele Europske unije u političkim pitanjima.

Umjesto toga, predstavljao bi Europsku uniju na razini šefova država u pitanjima koja se odnose na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku (CFSP) Europski ministar vanjskih poslova tim bi se pitanjima bavio na ministarskoj razini i ne bi smio 'voditi političke pregovore u ime Unije', kaže se u izvješću.

Europski parlament predviđa snažnu ulogu za predsjednika Europske komisije, smatrajući da bi taj dužnosnik trebao 'predstavljati Uniju na najvišoj razini u svim vanjskim odnosima Unije', uključujući specifična pitanja poput vanjske trgovine.

Lisabonski ugovor prilično je nejasan kada je riječ o ovlastima trojice glavnih političara Europske unije u budućnosti.

Države članice podijeljene su oko toga treba li predsjednik Europskog vijeća imati pretežno ceremonijalnu ulogu kako predviđa ugovor ili mu treba proširiti ovlasti, što bi po mišljenju europskih zastupnika išlo u prilog jačanju međuvladine suradnje u EU na uštrb zajedničkih europskih politika. Neke članice, osobito manje, strahuju i da bi veće članice predsjednika mogle iskoristiti da provedu svoje planove.

Izvješće Odbora za ustavna pitanja, o kojem će Europski parlament glasovati na idućoj plenarnoj sjednici, upozorava također da će Europski parlament iskoristiti svoje proračunske ovlasti da se prihvate njegova stajališta u pitanjima kao što su sastav buduće europske diplomatske službe, koja će pružati potporu ministru vanjskih poslova, jer ne žele da njome dominiraju članovi neke države članice i nacionalne vlade.

Europski zastupnici predlažu također da bi novog predsjednika Europske komisije trebalo izabrati odmah poslije europskih izbora u lipnju, dok bi se novi povjerenici mogli birati tek pošto bude poznat rezultat referenduma o Lisabonskom ugovoru u Irskoj, predviđenog za jesen.

Postojeći Ugovor iz Nice predviđa manje povjerenika od 2009., no europski čelnici dogovorili su da će zadržati jednog povjerenika po članici ratificira li Irska Lisabonski ugovor.

Hina