naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Žbogar: održavanje Međuvladine konferencije nema smisla bez dogovora

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju s Hrvatskom, predviđene za 27. ožujka, nema smisla ako ne dođe do dogovora oko načina posredovanja za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.  

'Održavanje Međuvladine konferencije o pristupanju je u rukama češkog predsjedništva. Mislim da takva konferencija ne bi imala smisla ako se nijedno poglavlje ne može ni otvoriti ni zatvoriti, ali ako češko odluči da će se održati onda će se održati' , rekao je Žbogar odgovarajući na upit da komentira mogućnost da se predsjedništvo EU-a ipak odluči održati tu konferenciju.  

Upitan da li bi to značilo određeni pritisak na Sloveniju, Žbogar je rekao: 'Ne mislim da ne, mi bismo na takvoj konferenciji pojasnili zašto otvaranje poglavlja nije moguće'. 

Dodao je da je slovenski premijer Borut Pahor poslao pismo predsjedatelju Europskog vijeća, češkom premijeru Mireku Topolaneku, u kojem je iznio razloge zašto traži odgodu te konferencije. 

Češko predsjedništvo još ne želi donijeti odluku o odgodi pristupne konferencije, što mnogi tumače kao pritisak na Sloveniju. 'Razmatramo mogućnost odgode samo pod pretpostavkom da će uskoro biti postignuti konkretni rezultati. To ne smije biti samo puka odgoda', rekao je prošli tjedan u Strasbourgu potpredsjednik češke vlade zadužen za europske poslove Alexendr Vondra. 

Žbogar je ponovio da će slovenska blokada ostati 'sve dok se ne promjene okolnosti' koje su do nje dovele.  

Povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn i slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar potvrdili su u ponedjeljak da će se u utorak 17. ožujka sastati s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem kako bi nastavili razgovore o načinima posredovanja za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora. 

'Sutra ću se sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije', rekao je Rehn novinarima nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. 

Žbogar je rekao da će se 'sutra sastati s povjerenikom Rehnom i ministrom Gordanom Jandrokovićem kako bismo razmotrili gdje stojimo s posredovanjem, kakva su hrvatska i slovenska stajališta i je li ih moguće približiti'. 

Žbogar je rekao kako ne očekuje da će se u utorak dogovoriti o okviru u kojem bi djelovala posrednička skupina s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem na čelu te da će se pregovori nastaviti. 

I Hrvatska i Slovenija su načelno prihvatile prijedlog povjerenika Rehna da se u rješavanje graničnog prijepora, zbog kojeg Slovenija blokira hrvatske pregovore, uključi skupina stručnjaka pod vodstvom Marttija Ahtisaarija.

Prošli su se tjedan u Bruxellesu prvi put sastali Rehn, Jandroković i Žbogar, a jedini zaključak toga sastanka bio je da će se pregovori nastaviti. 

Hina