naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
MVPEI predstavio veleposlanicima EU-a povijest hrvatsko-slovenskog spora

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija predstavilo je u ponedjeljak 16. ožujka veleposlanicima zemalja Europske unije akreditiranima u Hrvatskoj kronologiju hrvatsko-slovenskoga spora zbog morske granice. 

Susret s veleposlanicima EU-a, kojima su se pridružili i veleposlanici SAD-a, Norveške i Turske, zemalja članica NATO-a, bio je prigoda da MVPEI predoči hrvatska stajališta o sporu zbog kojeg Slovenija blokira hrvatske pristupne pregovore s EU-om. 

Predstavnik MVPEI-ja prikazao je na sastanku veleposlanicima stanje u bivšoj državi, u sastavu koje su bile Hrvatska i Slovenija, između kojih tada nije postojala službena republička granica na moru. 

Ta se granica sada mora iscrtati na temelju Konvencije o pravu mora polazeći od točaka na kopnu, rekao je predstavnik MVPEI-ja na sastanku.  

Veleposlanici su mogli razgledati zemljovide i interaktivne atlase kojima je Slovenija baratala od 1991. do danas, iz kojih se vidi da su se slovenska stajališta s godinama mijenjala, rečeno je.  

Također je MVPEI predstavio veleposlanicima kratku povijest dogovora dužnosnika dviju zemalja radi rješavanja spora te rad Mješovitoga hrvatsko-slovenskog povjerenstva za utvrđivanje neusklađenih točaka na granici između dviju država. 

Slovenija od jeseni 2008. blokira hrvatske pristupne pregovore s Europskom komisijom u 11 poglavlja. Službena Ljubljana zahtijeva da se razgraničenje na moru riješi posredovanjem, a Zagreb ističe da je za rješenje takva spora nadležan jedino međunarodni sud.  

Pomoć je ponudila Europska komisija preko posredničke skupine koju bi vodio mirovni posrednik, Finac Maarti Ahtisaari.  

Slovenija je posredničku skupinu prihvatila kao tijelo koje će donijeti konačno rješenje, a Hrvatska kao skupinu koja će pomoći objema državama da granični spor predaju Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu. 

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: U MVPEI-u je održan informativni brifing za veleposlanike i predstavnike diplomatskih misija država članica Europske unije i NATO-a akreditirane u RH