naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Trojni sastanak u Bruxellesu: mogućnost potpisivanja zajedničke izjave

Na trojnom sastanku povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna i ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije razgovaralo se o mogućnosti potpisivanja zajedničke izjave kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument nastao nakon osamostaljenja dviju država ne prejudicira graničnu crtu između njih.  

'Povjerenik Rehn iznio je neka kompromisna rješenja, a u ovom se trenutku o tome nismo dogovorili, ali razgovarat ćemo u Zagrebu i Ljubljani i vidjeti kako dalje. Pozitivno je što smo razgovarali o mogućnosti da obje strane potpišu zajedničku izjavu u kojoj bi se potvrdilo da nema prejudiciranja granica, da svaki dokument ili radnja izvršena nakon 25. lipnja 1991. ni na koji način ne prejudicira granicu između Hrvatske i Slovenije', izjavio je hrvatski ministar Gordan Jandroković nakon trosatna razgovora u Europskoj komisiji. Jandroković je najavio novi sastanak za sljedeći tjedan. 

Potpisivanje zajedničke izjave da nijedan dokument ili čin nastao nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije ne prejudicira granicu između tih dviju zemalja pridonijelo bi izgradnji povjerenja i bilo bi korak u pravom smjeru, izjavio je u utorak 17. ožujka u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn nakon razgovora s hrvatskim i slovenskim ministrom vanjskih poslova. 

'To bih smatrao mjerom izgradnje povjerenja i korakom u pravom smjeru', rekao je Rehn govoreći o mogućnosti da Hrvatska i Slovenija potpišu zajedničku izjavu u kojoj bi se potvrdilo da nijedan dokument ili radnja izvršena nakon 25. lipnja 1991. ni na koji način ne prejudiciraju granicu. O tome su na trojnom sastanku razgovarali povjerenik Rehn, ministar Gordan Jandroković i Samuel Žbogar. 

Upitan bi li se potpisivanjem takve izjave deblokirali hrvatski pristupni pregovori, Jandroković je odgovorio da bi ona bila 'važna' te da vjeruje da bi 'mogla biti temelj za deblokadu'. Žbogar je rekao da ta izjava ne bi bila dostatna za deblokiranje pregovora. 

'Povjerenik Rehn iznio je neke ideje kako bismo pomaknuli stvar naprijed, o kojima svi skupa i svatko za sebe moramo razmisliti. Govorili smo o mogućoj izjavi u vezi s 25. lipnja 1991., koja bi riješila pitanje hrvatske dokumentacije u pregovaračkim stajalištima. Hrvatsku je naravno zanimalo kad će Slovenija deblokirati pregovore i tu nisu dobili odgovor koji bi željeli. Mi ćemo deblokirati pregovore tek kada se promijene okolnosti i kad to bude dio šireg dogovora. Sama za sebe ta izjava ne bi promijenila okolnosti i treba nam širi dogovor', rekao je Žbogar. 

Rehn je trosatan sastanak nazvao 'vrlo konstruktivnim', dodavši da su razmotrene mogućnosti glede načina rada posredničke stručne skupine u skladu s Pregovaračkim okvirom i Poveljom UN-a. 

'Ne bih htio ulaziti u pojedinosti razgovora u ovoj fazi. Jedino bih se pozvao na Pregovarački okvir koji se poziva na Povelju UN-a u vezi s odredbom o mirnu rješavanju sporova. Povelja UN-a predviđa nekoliko mogućnosti: pregovore, istražno povjerenstvo, posredništvo, pomirenje, arbitražu, sudsko rješenje, obraćanje nekoj regionalnoj agenciji ili na neki drugi miran način po izboru strana', rekao je Rehn.

Upitan zašto ne spominje mogućnost rješavanja sporova pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, koji se spominje u Pregovaračkom okviru za pregovore između Hrvatske i EU-a, Rehn je ponovio da ne želi ulaziti u pojedinosti glede mogućih rješenja i da će se razgovori o tome nastaviti. 

'Međunarodni sud pravde jedan je od elemenata u Povelji UN-a, a Pregovarački okvir se poziva na Povelju UN-a, koja predviđa niz mjera za rješavanje graničnih sporova, a o tim mjerama moraju se složiti obje zemlje. U Povelji UN-a je spomenuto sudsko rješenje i sada ne želim ulaziti u pojedinosti glede mogućih opcija, na tome se radi i nastavit ćemo raditi', rekao je Rehn. 

'Koja god mogućnost bude izabrana, s njom se moraju složiti obje zemlje, a cilj naših razgovora i jest da se to dogodi', rekao je povjerenik Rehn. 

Hina