naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prenošenje iskustava HGK u procesu europskih integracija

Seminar o temi 'Prenošenje iskustava Hrvatske gospodarske komore u procesu europskih integracija' održan je u utorak 17. ožujka u Gospodarskoj komori Srbije, a prezentaciju je tom prilikom održala potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, europske integracije i pitanja Europske unije Vesna Trnokop-Tanta.  

HGK ima tradicionalno dobre odnose sa srbijanskom Gospodarskom komorom u suradnji i prenošenju znanja, izjavila je za Hinu Vesna Trnokop-Tanta. Podsjetila da su u prosincu prošle godine dvije komore potpisale sporazum koji, među ostalim, pokriva i suradnju na približavanju dviju zemalja EU. 

'Mi smo organizirani dosta dobro', rekla je potpredsjednica HGK. Istaknula je kako vode dosta projekata koji se financiraju iz pretpristupnih fondova EU te da sve znanje stečeno na rješavanju problema u organizaciji i provođenju koje su prošli žele prenijeti kolegama iz srbijanske Gospodarske komore kako bi ih oni izbjegli i koliko god je moguće bolje se organizirali. 

Predstavljajući sudionicima jednodnevnog seminara iskustva HGK na hrvatskome putu prema EU, Vesna Trnokop-Tanta je istaknula da prioritet s obzirom na vrijeme treba dati primjeni svih promjena u zakonodavstvu i gospodarstvu te da je edukacija i informiranje gospodarstvenika najvažnija aktivnost komore u procesu europskih integracija. 

Savjetnica predsjednika Gospodarske komore Srbije za europske integracije Radmila Milivojević upozorila je na važnost razmjene mišljenja i iskustava u regiji, navodeći da zemlje regije dijele iste probleme u uvjetima svjetske financijske krize, ali i zajedničke ideje koje im mogu pomoći u nastupima na trećim tržištima. 

Sudionicima skupa govorio je i voditelj sektora za europske integracije izaslanstva Europske komisije u Beogradu Alberto Kamarata, koji je također upozorio na važnost sustava komore u procesu europskih integracija. 

Hina