naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nacionalni odbor prihvatio pregovaračko stajalište za Pravosuđe i temeljna prava

Nacionalni odbor za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji prihvatio je u srijedu 18. ožujka pregovaračko stajalište RH za poglavlje Pravosuđe i temeljna ljudska prava, kazala je nakon sjednice predsjednica Odbora Vesna Pusić.  

'Pregovaračka skupina uzela je u obzir amandmane koje je Nacionalni odbor predložio na sjednici prošli tjedan i uključila ih u sam tekst. Danas smo pregovaračko stajalište ponovno razmotrili i suglasili se', kazala je Pusić novinarima, istaknuvši kako je poglavlje Pravosuđe i temeljna ljudska prava jedno od najvažnijih poglavlja u pregovorima s EU-om.  

Europska komisija još je u prosincu prošle godine potvrdila da je Hrvatska ispunila mjerila za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna ljudska prava.  

Ocjenu Komisije nakon toga trebaju verificirati zemlje članice, a onda predsjedništvo EU-a u ime zemalja članica šalje Hrvatskoj poziv da dostavi svoje pregovaračko stajalište.

Nakon toga EU treba dogovoriti zajedničko pregovaračko stajalište i tek onda se pregovori mogu otvoriti.  

Nacionalni odbor, dodala je Pusić, zaključio je također da će pisanim putem od glavnog državnog odvjetnika i ministra pravosuđa zatražiti da riješe slučajeve ljudi koji su od države tražili odštetu za kuće uništene u terorističkim djelima po zakonu koji je prestao važiti pa se sada od njih traži da plate sudske troškove, u nekim slučajevima i veće od 100 tisuća kuna.

'Nevjerojatno je da taj problem nije riješen i zahtijevat ćemo od državnog odvjetnika i ministra pravosuđa da se očituju i razriješe te slučajeve', kazala je, dodajući da je riječ o temeljnim ljudskim pravima premda se to pitanje ne spominje u pregovaračkom stajalištu. 

Pusić je podsjetila da je glavni državni odvjetnik rekao da se u tim slučajevima, temeljem odluke Ustavnog suda, Državno odvjetništvo RH povlači. 

Hina