naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Sanader: Odgoda konferencije je bila očekivana i neće imati posljedica

Odluka češkog predsjedništva o odgodi Međuvladine pristupne konferencije o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bila je očekivana i zbog nje ne treba očekivati nikakve posljedice na daljnji tijek pregovora, rekao je u utorak 24. ožujka za boravka u Novoj Gradiški hrvatski premijer Ivo Sanader.  

'To je bilo očekivano s obzirom na to da Slovenija od zadnje konferencije nije ukinula blokadu koja je uvjetovana bilateralnim razlozima', ocijenio je Sanader u Novoj Gradiškoj.  

'Čemu se sastajati kad se od posljednje konferencije ništa nije dogodilo? Ovakvo ponašanje Slovenije nije europsko, no mi se nadamo da će se do nove međuvladine konferencije stvari pokrenuti te da će Slovenija ipak ukinuti blokadu', istaknuo je predsjednik hrvatske vlade, dodavši kako će u tom cilju vlada i MVPEI poduzimati cijeli niz diplomatskih aktivnosti. 

I iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH priopćeno je kako odluka o odgodi Međuvladine konferencije, s obzirom na slovensku blokadu, nije neočekivana, bez obzira na želje češkog predsjedništva EU-a, te spremnosti Hrvatske i Europske komisije na otvaranje i zatvaranje određenih poglavlja u planiranom razdoblju. 

'S obzirom na slovensku blokadu, bilo je očekivano da će se odgoditi Međuvladina konferencija o pristupanju RH Europskoj uniji, unatoč želji češkog predsjedništva Europske unije, kao i spremnosti Hrvatske i Europske komisije za otvaranjem i zatvaranjem određenih poglavlja u planiranom razdoblju', stoji u priopćenju MVPEI-a.  

'To još jednom pokazuje apsurd slovenske blokade i unošenja bilateralnih pitanja u pregovarački proces za hrvatsko članstvo u EU', ističe se. 

'Republika Hrvatska ostaje dosljedna u provedbi svih preostalih reformi kako bi u predviđenom vremenu završila pregovore i postala punopravna članica Europske unije', stoji na kraju priopćenja. 

Češko predsjedništvo Europske unije u utorak je odgodilo Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom za 24. travnja, očekujući da će do tada biti postignut napredak u rješavanju pitanja slovenske blokade. 

Međuvladina konferencija o pristupanju trebala se održati u petak, 27. ožujka, a do odgode je došlo zato što se zbog slovenske blokade na toj konferenciji ne bi moglo otvoriti ni zatvoriti niti jedno poglavlje.(Hina) 

 

Više o tome:

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: PRIOPĆENJE ZA JAVNOST broj 96/09