naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija ne želi reći jesu li Hrvatska i Slovenija odgovorili na Rehnovu inicijativu

Europska komisija u ponedjeljak 30. ožujka navečer nije htjela ni potvrditi niti opovrgnuti da je primila odgovore od Hrvatske i Slovenije na novi kompromisni prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje graničnog prijepora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora.  

'Kontaktirao sam s uredom povjerenika Rehna i u ovom trenutku ne žele ništa komentirati', odgovorio je glasnogovornik Amadeu Altafaj Tardio na upit Hine je li Komisija dobila odgovor dviju zemalja i da li one prihvaćaju ili odbacuju prijedlog. 

Povjerenik za proširenje Rehn proteklog je vikenda na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Češkoj rekao da očekuje odgovor na svoj prijedlog do ponedjeljka navečer. 

Rehn je prošle srijede na sastanku s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom iznio novi kompromisni prijedlog u vezi s okvirom unutar kojega bi djelovala stručna skupina pod vodstvom bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija. 

Na posljednjem trojnom sastanku Rehna, Jandrokovića i Žbogara obavljena je preliminarna rasprava o prijedlogu, a dvije su se strane obvezale da će brzo odgovoriti na njega. Sljedeći trojni sastanak predviđen je za srijedu. 

Hrvatski premijer Ivo Sanader u ponedjeljak je u Zagrebu izjavio da će Hrvatska još 'malo razmotriti prijedlog povjerenika Rehna. Moramo čuti što to predlaže povjerenik Rehn. On je iznio neke nove aspekte, ali oni bitno ne mijenjaju karakter same stvari'. 

Sanader je ponovio je da Hrvatska ustraje na tome, za što ima 'široku potporu međunarodne zajednice', da se granično pitanje ne može miješati s pristupnim pregovorima. 

Slovenski ministar vanjskih poslova Žbogar izjavio je u ponedjeljak poslije podne da i Slovenija još proučava najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom. 

'Još se usklađujemo a do kraja današnjeg dana imamo još dovoljno vremena da pošaljemo svoje primjedbe', rekao je Žbogar u parlamentu pred početak novog zasjedanja. 

Najnoviji Rehnov prijedlog još uvijek je skriven od javnosti, a pojedini mediji navode da je riječ o svojevrsnoj ad hoc arbitraži koja bi se temeljila na međunarodnom pravu, što traži Hrvatska, i uz poštovanje 'načela pravičnosti', na čemu inzistira Slovenija. 

Najkonkretnije što je povjernik Rehn do sada rekao o tom prijedlogu jest da se on kreće unutar onoga što predviđa Pregovarački okvir, koji se poziva na Povelju UN-a, a koja definira nekoliko postupaka za mirno rješenje graničnih prijepora. Prema Rehnu, dvije strane mogu izabrati neki od tih postupaka - pregovore, istražno povjerenstvo, posredništvo, pomirenje, arbitražu, sudsko rješenje, obraćanje nekoj regionalnoj agenciji ili neki drugi mirni način. 

Također je moguća i kombinacija dvaju ili više tih postupaka, ali se u svakom slučaju oko toga moraju složiti obje strane, ističe Rehn. 

Neki mediji su iz činjenice da u srijedu u Bruxellesu boravi bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari izveli zaključak da nije isključeno da će se i on pridružiti trojnom sastanku Rehna, Žbogara i Jandrokovića, ali o tome nema nikakve potvrde. 

Ahtisaari u srijedu ujutro u Bruxelles dolazi kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, zajedno s dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu Lucom Montagnierom, i to na poziv predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa. 

Hina