naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predsjednička trojka podupire Rehnove napore

Potpredsjednik češke vlade Alexandr Vondra izjavio je u srijedu navečer, 1. travnja, u Bruxellesu da predsjednička trojka Europske unije podupire napore povjerenika za proširenje Ollija Rehna da se riješi hrvatsko-slovenski granični spor i nastave hrvatski pristupni pregovori te da očekuje rezultate na idućoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju s Hrvatskom koja je predviđena potkraj travnja.

Vondra je sudjelovao na sastanku koji je sazvao povjerenik za proširenje Olli Rehn i na kojem je sudjelovao švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, kao predstavnik budućeg predsjedatelja Europske unije, i francuski veleposlanik Pierre Selal, kao predstavnik prijašnjeg predsjedništva.

'Razmjena mišljenja bila je dobra. Mislim da je zajedničko stajalište da podupiremo napore povjerenika Rehna i očekujemo neke rezultate na međuvladinoj konferenciji', rekao je Vondra.

'Rasprava je bila vrlo korisna. Dogovorili smo se da će potpredsjednik češke vlade govoriti u ime Europske unije-a. Trojka je poduprla inicijativu Komisije i potiče obje zemlje da se konstruktivno uključe tako da postignemo rezultate prije međuvladine konferencije potkraj travnja', rekao je Rehn.

U srijedu popodne trebao se održati novi krug pregovora između povjerenika Ollija Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Sastanak je, po Europskoj komisiji, odgođen jer Hrvatska nije dostavila svoj odgovor na najnoviji Rehnov prijedlog. Umjesto toga Rehn je sazvao sastanak s predstavnicima prijašnjega, sadašnjeg i budućeg predsjedništva Europske unije.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je priopćilo da je ministar Jandroković dobio informaciju o odgodi sastanka dok je bio na putu prema Bruxellesu, gdje je trebao predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će ministar Jandroković predstaviti hrvatski prijedlog rješavanja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora i slovenske deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom prvom sljedećom prilikom.

Hrvatski premijer Ivo Sanader izjavio je u srijedu, kad je objavljeno da je otkazan predviđeni trojni sastanak, da bi se novi sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije s povjerenikom Rehnom trebao održati nakon Uskrsa.

'Hrvatska još jednom inzistira na konačnom razdvajanju graničnog pitanja od procesa pristupanja Europskoj uniji. Slovenija je ušla u Europsku uniju s istim otvorenim pitanjem, i ne mogu biti primijenjeni dvostruki standardi - ako je mogla Slovenija ući u Europsku uniju, može i Hrvatska', istaknuo je Sanader.

'Pitanje graničnog spora ne može se rješavati političkom medijacijom, jer politički vući crtu granice nikad nije donijelo dobro, već samo nove probleme', rekao je Sanader. 'Zato Hrvatska inzistira da se poštuje međunarodno pravo, a u slučaju graničnog spora među državama to treba riješiti Međunarodni sud pravde, koji je tijelo UN-a', istaknuo je Sanader.

U srijedu se trebao održati novi krug pregovora povjerenika Rehna s dvojicom ministara o okviru unutar kojega bi djelovala stručna skupina za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pristupnih pregovora na čelu s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je sastanak odgođen jer Hrvatska nije dala pismeni odgovor na zadnji Rehnov prijedlog, dodajući da u buduće očekuje veću spremnost Hrvatske da se zaključi trostrani dogovor koji bi omogućio deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora.

'Sastanak je odgođen jer Hrvatska nije uputila pismeni odgovor na zadnji Rehnov prijedloga koji je on očekivao do ponedjeljka, i koji je trebao omogućiti konstruktivni nastavak trostranih razgovora', navodi se u priopćenju, te dodaje da je Slovenija svoj odgovor dala na vrijeme te da se 'Slovenija sve do sada iskreno i konstruktivno angažirala u traženju izlaza iz postojećega zapleta' te očekuje da će i 'Hrvatska pokazati veću mjeru spremnosti da se postigne dogovor.'

Hina