naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Prosječni realni dohodak u poljoprivredi je manji za 3,5 posto
Prosječni realni dohodak u poljoprivredi u 27 zemalja članica Europske unije u prošloj je godini bio manji za 3,5 posto nakon velikog skoka u 2007., priopćio je u četvrtak, 2.travnja, središnji europski statistički ured Eurostat.

Prosječne vrijednosti, koje dodatno podcrtavaju utjecaj kreditne krize, pad cijena poljoprivrednih proizvoda, te oštar skok troškova proizvodnje, kriju još pesimističnije podatke iz pojedinih zemalja članica EU.

Prosječni realni dohodak po radniku uvećan je u osam zemalja članica Europske unije, dok je u preostalih 19 pao.

Najteže je pogođena Danska, gdje je zabilježen pad realnog prosječnog dohotka u poljoprivredi po radniku za gotovo četvrtinu, 24,7 posto u realnom izrazu, te Estonija (pad u visini 23 posto), Belgija (22,6 posto), Latvija (19,4 posto) i Poljska (17,7 posto).

Daleko su bolje prošle Britanija, gdje je ostvaren rast realnog prosječnog dohotka po radniku u poljoprivredi u visini  16,5 posto, te Mađarska, s rastom od 18,6 posto.

Najsnažniji je rast zabilježen, međutim, u najnovijim članicama Unije Rumunjskoj (28,4 posto) i Bugarskoj (28,9 posto).

Pad realnog dohotka rezultat je rasta troškova proizvodnje, uključujući više cijene energenata, gnojiva i stočne hrane.

Novi podaci ukazuju na kraj višegodišnjeg razdoblja rasta dohotka u tome sektoru, koji je u razdoblju od 2000. do 2008. ojačao realnih 15,2 posto. Prosječni rast dohotka je u 2007. iznosio 9,3 posto.

U prošloj je godini samo cijena gnojiva poskočila 42,8 posto. Razina subvencija za poljoprivredu ostala je nepromijenjena.

 

Više o tome:

Europska komisija: Second estimates for 2008 EU27 real agricultural income per worker down by 3.5%