naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković: Hrvatska ostaje pri svojim zahtjevima glede slovenske blokade

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković rekao je u četvrtak 16. travnja nakon sastanka sa svojim austrijskim kolegom Michaelom Spindeleggerom da Hrvatska ostaje pri svojim zahtjevima za rješavanje slovenske blokade, a o prijedlogu arbitraže europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna nije se izjasnio.  

Austrijski ministar je tijekom svog prvog službenog boravka u Hrvatskoj na sadašnjoj dužnosti izrazio punu potporu svoje zemlje Hrvatskoj na putu u EU. S hrvatskim kolegom razgovarao je o trenutno glavnoj zapreci hrvatskom napredovanju, slovenskoj blokadi zbog neriješenog graničnog pitanja.  

Spindelegger se zauzeo za 'kompromis', za rješenje koje će odgovarati objema stranama, te ocijenio da će se vjerojatno i trojka Europske unije uključiti u rješavanje tog pitanja.  

'Smatramo da će dobro biti svako rješenje koje odgovara objema stranama i želimo da se ti pregovori nastave', rekao je Spindelegger. 

U četvrtak sam razgovarao i s premijerom Ivom Sanaderom i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, što mi je omogućilo da dobijem 'direktnu informaciju', dodao je austrijski ministar zaključivši kako je njegovoj zemlji 'jako važno da hrvatski pristupni pregovori konačno uđu u finale'. 

Ministar Jandroković nije rekao kakav je hrvatski odgovor na prijedlog o arbitraži Olija Rehna, nego je najavio da će se sljedećeg tjedna sastati sa svojim slovenskim kolegom Samuelom Žbogarom i Ollijem Rehnom.  

Slovenska televizija u utorak je javila kako je Rehn predložio peteročlanu arbitražnu skupinu koja bi do kraja godine riješila hrvatsko-slovenski granični spor, ali bi njezina odluka morala biti obvezujuća i prihvaćena od obiju država. 

Hrvatski ministar u četvrtak je ponovio da je za Zagreb 'prihvatljivo' svako rješenje u duhu triju hrvatskih načela za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a to su: odvajanje pregovora od rješavanja graničnog pitanja, stajalište da nema razloga za blokadu te da granično pitanje treba riješiti prema međunarodnom pravu i pred međunarodnom pravnom institucijom.  

Dakle 'pozivamo na tihu diplomaciju', na traženje rješenja koje je u interesu obiju strana, rekao je Jandroković.  

Međutim, zadnje poruke iz Ljubljane 'na žalost ne idu u smjeru najava (slovenskog) premijera (Boruta) Pahora da vodimo tihu diplomaciju', rekao je Jandroković. 

Te su poruke 'glasne', one su 'preglasne' i 'ne stvaraju ozračje koje je dobro za pronalaženje rješenja za ovu situaciju', dodao je ministar Jandroković.  

Dvojica ministara razgovarala su i o dobrim bilateralnim odnosima i suradnji između dviju država.

Austrija je 'jako zainteresirana' za ulaganje u Hrvatsku, naglasio je austrijski gost koji je aktualnu dužnost preuzeo prije četiri mjeseca. On je poručio i da je Hrvatska omiljeno odredište austrijskih gostiju.  

Jandroković je podsjetio da je Austrija prvi investitor u Hrvatskoj i da na nju otpada više od 30 posto inozemnih investicija. 

Zemlje srednje Europe moraju surađivati, kazao je nadalje Spindelegger i pozdravio hrvatski interes za sudjelovanjem u 'novoj europskoj strategiji'. 

'Želimo naglasiti da će Hrvatska podržati i sudjelovati u inicijativi suradnje zemalja sliva Dunava, to je naš interes', rekao je Jandroković. 

Dvojica ministara razgovarala su i o suradnji dviju zemalja u Vijeću sigurnosti, u kojemu su obje nestalne članice, a radni ručak prigoda je za opširniji razgovor o jugoistočnoj Europi.

Hina