naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nazire se kraj slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU-om

Najnoviji prijedlog za rješenje hrvatskog-slovenskog graničnog spora, koji je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn predstavio dvjema stranama u srijedu 22. travnja u Bruxellesu i koji se više neće mijenjati i može se samo odbiti ili prihvatiti, velik je korak naprijed i naznačuje da bi se slovenska blokada hrvatskih pristupnih pregovora mogla vrlo brzo završiti.  

S takvom ocjenom slaže se hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković i češko predsjedništvo. 

'Prijedlog Ollija Rehna, koji ima potporu predsjedničke trojke, dobra je osnova za pronalaženje prihvatljiva rješenja i taj je prijedlog u velikoj mjeri prihvatio dobro poznata hrvatska stajališta, dakle razdvajanje hrvatskog pregovaračkog procesa od bilateralnih pitanja, deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Postoje još neki elementi o kojima moramo obaviti političke konzultacije u Hrvatskoj i vjerujem da će Hrvatska vrlo brzo izići sa svojim konačnim stajalištem', izjavio je Jandroković nakon niza sastanaka održanih u srijedu u Bruxellesu. 

Jandroković se prvo sastao s Rehnom, koji se također zasebno sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. 

Nakon toga održan je zajednički sastanak Rehn-Žbogar-Jandroković, a popodne su im se pridružili predstavnici predsjedničke trojke, koju tvore Francuska, Češka i Švedska. Trojka se zasebno sastala i s hrvatskim i slovenskim ministrom. Češko predsjedništvo predstavljao je ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, buduće švedsko predsjedništvo državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Frank Belfrage, a prijašnju predsjedateljicu Francusku državni tajnik za europske poslove Bruno Le Maire. 

Izvor iz češkog predsjedništva nakon sastanka je izjavio da predsjednička trojka 'u potpunosti podupire najnoviji prijedlog povjerenika Rehna i traži od obiju strana što konstruktivniji pristup kako bi se postigao dogovor što je moguće prije'. 

Izvor je dodao da su dvije strane 'vrlo blizu dogovora' te najavio da će se razgovori o Rehnovu prijedlogu nastaviti te da će se uskoro održati nov sastanak. 

Kako se doznaje iz europskih diplomatskih izvora, povjerenik Rehn je dvjema stranama u srijedu predočio novi prijedlog, pošto je u svoj prvotni prijedlog ugradio dio sugestija Hrvatske i Slovenije. Izvori dodaju da je riječ o konačnu prijedlogu, to jest 'uzmi ili ostavi'.  

Po tome prijedlogu graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao bi petoročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne mognu dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.  

Po europskim diplomatskim izvorima, prijedlog sadrži i elemente 'konstruktivne dvosmislenosti'. Tako se predviđa da bi se režim 'korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa'. 

Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tomu što znači 'režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem', a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud. 

Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država u svojim parlamentima ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora obvezale bi se na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima. 

U oblikovanju takva Rehnova prijedloga, koji je vrlo blizu hrvatskim stajalištima, po više diplomatskih izvora, najviše je pridonijela Francuska. 

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je nakon sastanka priopćenje u kojem se kaže da će se o najnovijem Rehnovu prijedlogu raspravljati u vladi i parlamentu. 

'Ministar Žbogar se danas u Bruxellesu ponovno sastao s povjerenikom Rehnom i hrvatskim ministrom Jandrokovićem. Rehn je predstavio dopunjeni prijedlog za rješavanje graničnog pitanja, koji bi istodobno omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora u poglavljima za koja je Slovenija suzdržana zbog prejudiciranja granice. Ministar se također sastao s predstavnicima predsjedničke trojke Češke, Švedske i Francuske. Slovenija će novi prijedlog podrobno proučiti i zauzeti svoje stajalište nakon rasprave u vladi i Državnom zboru', kaže se u kratku priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova. 

Očekuje se da bi dvije strane trebale dati konačni odgovor na Rehnov prijedlog u početku svibnja. Iz toga slijedi da se Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske, predviđena za petak, najvjerojatnije neće održati. 

U četvrtak se sastaje Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), a nakon toga sastanka bit će odlučeno hoće li biti održana Međuvladina konferencija o pristupanju. 

Iz izvora češkog predsjedništva doznaje se da će hrvatsko-slovenski spor biti na dnevnom redu redovita sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luksemburgu.

Hina