naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Obilježavanje Europskog tjedna u Hrvatskoj

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i ove će godine, u skladu s dugogodišnjom tradicijom, od 28. travnja do 9. svibnja, nizom događaja i aktivnosti obilježiti Europski tjedan, najavljeno je u ponedjeljak 27. travnja iz MVPEI-ja.  

Tijekom Europskog tjedna obilježavaju se Dan Vijeća Europe, 5. svibnja i Dan Europe, 9. svibnja, a prigodne aktivnosti organiziraju se u gradovima i županijama diljem Hrvatske. 

MVPEI i ove godine sudjeluje u organizaciji manifestacije 'Dani EU' na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, kojom Hrvatska studentska asocijacija tradicionalno obilježava Europski tjedan.  

Na svečanom otvorenju, koje će se održati 4. svibnja okupljene će, uz ostale govornike, pozdraviti i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.  

Na ovogodišnjim 'Danima EU', pod temom 'pet godina nakon proširenja - iskustva novih EU država članica', organiziran je niz stručnih predavanja, prezentacija i radionica s tematikom europskih integracija i akademske mobilnosti, koje će studentima i ostalim sudionicima prezentirati ugledni stručnjaci iz različitih područja, veleposlanici i profesori.  

Tijekom dvodnevne manifestacije, studenti će imati priliku saznati informacije o učinku koje je pristupanje Europskoj uniji imalo na nove države članice, ali i informacije o očekivanim učincima članstva na Hrvatsku. Praktična znanja potrebna za snalaženje na tržištu rada Europske unije moći će dodatno uvježbati na radionici posvećenoj traženju prvog posla i na radionici posvećenoj programu mobilnosti Erasmus. 

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija sudjeluje, kao i prošle godine, u realizaciji projekta EU bus, čiji je glavni organizator Delegacija Europske komisije u RH. 

Autobus, označen zastavama država članica Unije te zvijezdama sa zastave EU-a, od 28. travnja do 9. svibnja posjetit će deset hrvatskih gradova: Supetar, Knin, Opatiju, Krapinu, Karlovac, Čakovec, Koprivnicu, Viroviticu, Vinkovce i Zagreb.  

U gradovima-domaćinima će, uz prigodne programe u organizaciji gradskih i županijskih vlasti, biti postavljeni štandovi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija i Delegacije Europske komisije u RH s informativnim i edukativnim materijalima.  

Za najmlađe posjetitelje organiziran je Kreativni kutak, gdje će moći sudjelovati u igrama, slagalicama i izradi crteža, dok stariji posjetitelji sudjelovanjem u EU kvizu imaju priliku osvojiti zanimljive nagrade.  

Središnja proslava Europskog tjedna, održat će se 9. svibnja na zagrebačkom Cvjetnom trgu, kada će građani imati priliku obići promotivne štandove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Delegacije Europske komisije u RH te veleposlanstava država članica Europske unije.  

Tijekom programa očekuje se i svečani doček EU busa, koji će na Cvjetnom trgu završiti svoju uspješnu turneju po Hrvatskoj.

Putnicima autobusa u zadnjoj dionici puta pridružit će se i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković i šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert, koji će se okupljenim građanima na Cvjetnom trgu obratiti prigodnim govorima. Program s Cvjetnog trga zatim seli na jezero Bundek gdje će započeti niz utrka pod motom 'Sportom u EUropu'.

U utrkama će sudjelovati učenici (trčanje, rolanje, bicikl), profesionalni sportaši (rolerski polumaraton i atletski polumaraton) i građani (utrka građana na 3000 m).  

Kao i proteklih godina, i ove godine proslavu Europskog tjedna u županijama organiziraju Savjeti za europske integracije te organizacije civilnog društva koje djeluju u pojedinim županijama. U središtima će županija tijekom Europskog tjedna biti postavljeni info štandovi s publikacijama o Europskoj uniji, dok će lokalne radio i TV postaje emitirati posebne emisije s ciljem informiranja javnosti o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.  

Mnoge županije i ove će godine organizirati predavanja i rasprave u želji da potaknu lokalno stanovništvo, a posebno pripadnike mlađih naraštaja, na promišljanje o temama vezanim uz pristupanje Europskoj uniji koje utječu na njihov svakodnevni život. 

 

Više o tome:

  • Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i ove će godine, u skladu s dugogodišnjom tradicijom, od 28. travnja do 9. svibnja 2009. godine, nizom događaja i aktivnosti obilježiti ovogodišnji Europski tjedan
  • Delegacija Europske komisije u RH: EU BUS HRVATSKA 2009. TURNEJA
  • Delegacija Europske komisije u RH: Najava Europskog tjedna